Adresa
oras, România
telefoane
office@salajeanul.ro
Vineri , 10 August , 2018

Vizită fulger a ministrului Petre Daea la Zalău pentru a discuta despre cele două focare de Pestă Porcină Africană din Sălaj

de Ioana GALE

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea și Secretarul de stat, Claudiu Sorin Roșu Mareș, au fost prezenți vineri, 10 august, la Zalău, la ședința Comitetului local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) ce a avut loc la sediul Instituției Prefectului. În cadrul întâlnirii au fost discutate modalitățile de prevenire a răspândirii și eradicarea Pestei Porcine Africane (PPA) la nivelul județului Sălaj, în condițiile existenței celor două focare confirmate la porci mistreți.

 

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a menționat că este vorba de un virus greu de ținut sub control și că nu trebuie lăsat să se răspândească în țară. El a cerut celor prezenți să fie foarte exigenți cu mișcarea animalelor și cu intrările persoanelor în județ, verificându-se în special oamenii care circulă cu animale și cu produse.  Ministrul a reamintit faptul că legislația a fost modificată astfel încât să se acorde despăgubiri și pentru porcii care nu sunt crotaliați.

 

Petre Daea a lămurit și modul în care trebuie să se acționeze cu plantele situate pe locul în care a fost găsit un porc mistreț mort, confirmat cu PPA. Acestea nu se dislocă, iar locul se izolează printr-o arătură de un rând sau două, pentru a evita răspândirea virusului, nicidecum nu se dă foc la culturi.  

 

De asemenea, a cerut proprietarilor de complexe de porci să ia măsurile cele mai drastice cu putință privind protecția fermelor, secretarul de stat menționând  că prioritatea zero este ca boala să nu ajungă la aceste ferme.

În ceea ce privește prevenirea răspândirii bolii, Petre Daea a menționat faptul că dezordinea poate fi un al treilea factor propagator, foarte importantă fiind viteza de reacție a centrelor locale de combatere a bolii. Acesta a cerut autorităților ca în cazul în care este nevoie să solicite ajutorul Armatei pentru ca orice focar apărut în gospodăriile populației să fie eliminat într-o singură zi.

 

Petre Daea a precizat că a venit la Zalău într-o vizită neanunțată din nevoia de a comunica cu cei implicați în combaterea PPA. După întâlnire, ministrul agriculturii a făcut o vizită în piața agro-alimentară din Zalău, unde a discutat cu producătorii locali și cu ceilalți comercianți.