Joi , 21 Februarie 2019

Victorie pentru angajaţii din Sănătate

Angajaţii din sistemul sanitar au avut câştig de cauză în disputa cu guvernanţii pe marginea sporurilor salariale pe care le primesc. După ce au ameninţat cu proteste, indemnizaţia lor de hrană nu va mai fi luată în calcul la determinarea limitei de 30 la sută pentru sporuri.

 

După întâlnirea avută marţi, 19 februarie,  cu sindicaliştii din domeniul sanitar, Ministeul Sănătăţii a anunţat, printr-un comunicat de presă, că Guvernul a aprobat modificarea OUG 114/2018, astfel încât indemnizația de hrana acordată pentru salariații din sistemul sanitar și din sistemulde asistență socială nu va mai fi luată în calcul la determinarea limitei de 30% pentru sporuri.

Sindicaliştii au susţinut că  OUG 114/2018 a produs o gravă afectare a evoluţiei fireşti a veniturilor salariaţilor din sănătate şi asistenţa social, iar introducerea indemnizaţiei de hrană şi a sorului pentru  munca în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale în limita de 30 la sută pentru sporuri ar fi limitat simţitor veniturile salariaţilor din sistem.

“La propunerea Ministerului Sănătății, Executivul  a aprobat ca indemnizațiile de hrană pentru personalul din cadrul instituțiilor din sistemul sanitar și de asistență socială să nu se ia în calcul la determinarea limitei de 30% prevăzută la art. 25, alin 2 din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare. În acest sens, art. 36 alin. (1) din  Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 a fost completat cu un nou alineat (11), cu următorul cuprins: <(11) Cuantumul indemnizațiilor de hrană acordate conform alin. (1) personalului din cadrul instituțiilor din sistemul sanitar și de asistență socială nu se ia în calcul la determinarea limitei prevăzute  la art. 25 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare. >Această modificare legislativă se impunea deoarece, în condițiile în care indemnizaţia de hrană se includea în procentul de 30% stabilit prin dispozițiile legale, personalul din sistemul sanitar nu ar putea beneficia de acest drept individual salarial stabilit prin legea având în vedere că prin lipsa acestei măsuri s-ar depăși procentul stabilit la nivel de ordonator principal de credite”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

 

În cazul în care guvernanţii nu ar fi dat curs solicitărilor lor, sindicaliştii aveau pregătit déjà un calendar al acţiunilor de protest, în martie şi aprilie, în toată ţara.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

15 Octombrie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei