Luni , 9 Septembrie 2019

Unităţile de învăţământ din Zalău, pregătite de începerea anului şcolar

 Toate unităţile de învăţământ din municipiu sunt pregătite pentru începerea anului şcolar, a anunţat joi, 5 septembrie, primarul Ionel Ciunt.

Edilul a prezentat, într-o conferinţă de presă, situaţia şcolilor şi grădiniţelor din oraş, dar şi sumele alocate pentru finanţarea acestora.

“Banii alocați pentru infrastructura școlară și în educație sunt investiții, și nu orice fel de investiții, ci care aduc pe termen mediu și lung cea mai bună și sigură dobândă”, spune  primarul Ionel Ciunt.

Există, în municipiu, o creșă, 12 grădinițe, 7 școli gimnaziale şi 9 licee de stat, în care învață 12.490 de elevi. Mai funcţionează două grădinițe private, unde sunt înscrişi100 de copii, și 3 școli postliceale cu 449 de cursanți.

 

 

Toate unitățile de învăţământ, autorizate sanitar

 

 

Toate unitățile de învăţământ din Zalău au autorizație sanitară de funcționare, a precizat primarul Ionel Ciunt. Legat de autorizaţiile de securitate la incendiu, eliberate de ISU, 3 unități sunt încă în procedură de autorizare, respectiv Colegiul Tehnic “Alecsandru Papiu Ilarian”, Școala Gimnazială “George Coșbuc”, Școala Gimnazială “Corneliu Coposu” – sala de sport.

”În urma verificărilor ISU s-a recomandat ca în aceste unităţi să mai facem o serie de lucrări. Am alocat o sumă de 421,5 mii lei pentru a fi executate lucrările recomandate de ISU, astfel încât şi aceste unităţi şcolare, mai exact corpurile care ţin de aceste unităţi,  să beneficieze de autorizarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă”, a spus Ionel Ciunt.

 

 

 

Bani pentru elevi

 

Elevii care au obținut distincții la etapele județene și interjudețene ale competițiilor școlare vor primi, din partea municipalităţii, stimulente financiare.

Numărul de elevi care beneficiază de aceste stimulente este de 834 și 74 de echipe, din care fac parte 516 elevi. În total, 1.350 de elevi beneficiază de stimulente financiare. Suma totală repartizată este de 140.000 lei.

Se vor acorda, şi anul acesta, burse: sociale, studiu, performanță și merit. 1.620 de elevi beneficiază de aceste tipuri de burse, valoarea totală fiind de 1.240.000 lei.

Pentru elevii care au obținut premii la olimpiadele și concursurile naționale și internaționale, precum și pentru profesorii îndrumători, a fost alocată suma de 50.000 lei.Premiile vor fi acordate cu ocazia Zilei Educației, în data de  5 octombrie.

Primăria Municipiului Zalău acordă, în continuare,  gratuitate pentru toți elevii și studenții care călătoresc cu mijloacele de transport în comun. Suma alocată în acest sens este de 1.945.000 lei.

Transportul cadrelor didactice care lucrează la unitățile de învățământ din municipiu, dar au domiciliul în altă localitate va fi , de asemenea, decontat. Circa 65 de cadre didactice fac naveta spre unitățile de învățământ din municipiu. Suma alocată este de 116.000 lei.

Pentru Centrul Județean de Excelență, din bugetul local a fost alocată pentru acest an şcolar suma de 551.000 lei. În ceea ce privește funcționarea acestui Centru, anul trecut au fost înscriși în Centrul Județean de Excelență 750 de elevi, care au fost coordonați de 48 de profesori. 135 dintre acești elevi au luat premii la nivel județean, 66 au participat la concursuri naționale, iar 46 din aceștia au luat premii la concursurile naționale. 6 din ei au fost premiați și la concursurile internaționale.

De asemenea, din bugetul local se alocă 100 ron/elev/an școlar, pentru ca părinții să nu mai fie nevoiți să adune fondul clasei. Din această sumă se pot achiziționa consumabile și obiecte de inventar (xerox, copiatoare, calculator). În anul școlar 2018-2019 s-au alocat 1.040.000 lei, iar în anul școlar 2019-2020 s-au alocat 1.258.000 lei, spune Ionel Ciunt.

 

 

 

Investiții în infrastructura școlară

 

În municipiu, 6 unități de învățământ beneficiază de proiecte europene, pentru care o parte din sumele necesare reabiliării lor implică și cofinanțare de la bugetul local. Cele șase unități sunt: Liceul de Artă “Ioan Sima”, Liceul Sportiv “Avram Iancu”, Liceul Ortodox “Sfântul Nicolae”, Liceul Reformat “Wesselenyi”, Liceul Tehnologic “Mihai Viteazul” și Creșa Meseș.

Totalul sumelor  alocate pentru unități de învățământ sunt 44.666.000 lei, din care 21.240.000 din bugetul local și 23.426.000 lei surse atrase din fonduri europene.

 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

17 Ianuarie 2020
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Săgetător
17 Ianuarie 2020
Citeşte mai mult