Vineri , 15 Februarie 2019

Un nou focar de pestă porcină într-o gospodărie din Doh

O suspiciune de pestă porcină fricană la porc domestic a fost semnalată într-o exploatație din localitatea Doh, comuna Măeriște, se arată într-un comunicat de presă al Instituției Prefectului Sălaj. Suspiciunea este generată de rezultatul pozitiv obținut prin teste virusologice, în laboratorul din cadrul DSVSA Sălaj, joi, 14 februarie, pentru probe recoltate de la trei porci domestici. Potrivit sursei citate, probele au fost trimise, pentru confirmarea bolii, la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti. Atât animalele bolnave, cât și ceilalți 19 porci din exploatație vor fi eutanasiați.

În cursul zilei de vineri, 15 februarie, o comisie de evaluare și inspectori din cadrul DSVSA Sălaj s-au deplasat la Doh pentru stabilirea valorii de despăgubire a porcinelor și pentru a întreprinde acţiunile de intervenţie, conform Manualului operaţional pentru pesta porcină africană.

Măsurile luate vizează plasarea exploataţiei sub supraveghere şi luarea măsurilor ce se impun în suspiciune de pestă, inventarierea animalelor existente în exploataţie şi examinarea clinică a acestora; întocmirea anchetei epidemiologice, cu stabilirea posibilei surse de infecţie; sacrificarea tuturor animalelor din gospodărie; evaluarea animalelor în vederea despăgubirii proprietarului; ecarisarea teritoriului prin îngroparea cadavrelor de porci; dezinfecţia în totalitate a exploataţiei.

Oficialii Prefecturii au menționat că recent au fost confirmate alte trei cazuri noi de pestă porcină africană la mistreți, pe fondul de vânătoare Carastelec. Fondul este în zona afectată de boală, motiv pentru care nu se impune luare de măsuri suplimentare.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

16 Octombrie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Capricorn
16 Octombrie 2019
Citeşte mai mult