Adresa
oras, România
telefoane
office@salajeanul.ro
Vineri , 27 Iulie , 2018

Trei monumente istorice primesc bani de la Consiliul Județean Sălaj

de Ioana GALE

Trei din cele cinci monumente istorice de categoria B care au aplicat prin Programului de protecție a monumentelor istorice  vor fi finanțate de Consiliul Județean Sălaj după ce azi, 27 iulie, consilierii județeni au aprobat alocarea a 300.000 lei prin acest program desfășurat în premieră în județul Sălaj.

 

 Așadar, 300.000 de lei vor fi alocați de Consiliul Județean Sălaj pentru monumentele istorice de categorie B, bani de care va beneficia Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin care , în ultimii ani a depus șase astfel de solicitări, toate respinse,  și două biserici, Biserica Ortodoxă din Bădăcin și cea de lemn din Sighetu Silvaniei. Cea mai mare sumă alocată este pentru Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin, unde a fost aprobată valoarea maximă ce asigură partea de cofinanțare a Consiliului Județean Sălaj, în valoare de 100.000 lei. În ceea ce privește cuantumul sumei alocate pentru Parohia Ortodoxă Bădăcin, valoarea alocată este de 34.000 lei, iar pentru Biserica de lemn din Sighetu Silvaniei, suma aprobată  a fost de 25.000 lei. Diferența până la totalul de 300.000 lei este destinată finanțării sau cofinanțării lucrărilor de protejare a monumentelor istorice aflate în pericol iminent.

 

Scopul acestui program de finanțare este de a pune în siguranță și de a scoate din pericol acele monumente istorice care prezintă risc crescut de degradare și vizează monumentele de grupă B cuprinse în lista actualizată a monumentelor aprobate de Ministerul Culturii.