Vineri , 10 August 2018

Termen de valabilitate prelungit pentru cardurile de sănătate

Termenul de valabilitate a cardurilor naționale de sănătate emise până la data de 31 iulie 2018 a fost prelungit de la cinci la șapte ani. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Sălaj reaminteşte furnizorilor de servicii medicale aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate, dar şi asiguraţilor, că aceste carduri pot fi folosite în continuare, ele fiind considerate valabile chiar dacă termenul de valabilitate inscripţionat este depăşit.

Precizările vin în contextul în care, în ultimele zile, au existat mai multe sesizări referitoare la faptul că unii furnizori aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate au refuzat să acorde servicii medicale persoanelor asigurate pe motiv că acestea deţin carduri cu termenul de valabilitate inscripţionat depăşit.

Aceste carduri sunt recunoscute drept valabile de Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate timp de doi ani după data de expirare a valabilităţii inscripţionată pe suprafaţa din material plastic, deoarece certificatele digitale înscrise în cipurile electronice au o valabilitate de șapte ani. În cazul cardurilor emise anterior datei de 31 decembrie 2012, termenul de valabilitate este 31 decembrie 2019. Totodată, cardurile naţionale de sănătate noi, emise începând cu data de 1 august 2018, au din start durata de valabilitate şapte ani.

Economie la bugetul de stat prin netipărirea altor carduri

Potrivit autorităţilor, măsura de prelungire a duratei valabilităţii cardurilor permite o economie de circa 270 milioane lei, prin degrevarea bugetului de stat de cheltuielile aferente tipăririi a aproximativ 14,2 milioane de carduri noi în perioada 2018 – 2019, fondurile respective urmând să fie direcționate spre alte cheltuieli din domeniul sănătății publice.

Cardul de sănătate este personal şi netransmisibil, iar unul dintre rolurile sale este acela de a certifica faptul că serviciile medicale decontabile din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate au fost efectiv acordate asiguratului respectiv.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

16 Octombrie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Vărsător
16 Octombrie 2019
Citeşte mai mult