Luni , 9 Septembrie 2019

Tensiuni între Guvern şi Administraţia Prezidenţială

 În timp ce preşedintele Klaus Iohannis a respins propunerile de miniştri făcute de premier după retragerea ALDE de la guvernare, prim ministrul Viorica Dăncilă sesizează Curtea Constituţională pentru a reclama un conflict între Guvern şi Administraţia Prezidenţială. Viorica Dăncilă consideră că sesizarea ar trebui văzută ca un mijloc „de a avea nişte reguli pe viitor”.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi, 5 septembrie, că respinge cele trei propuneri de miniştri interimari făcute de premierul Viorica Dăncilă, respectiv Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneş la Mediu şi Ştefan Radu Oprea la relaţia cu Parlamentul.

Şeful statului a acuzat PSD că se comportă iresponsabil la guvernare şi că actualele conflicte din coaliţia de guvernare nu au nicio legătură cu agenda reală a românilor.

De cealaltă parte, premierul Viorica Dăncilă a decis să sesizeze Curtea Constituţională pentru a reclama un conflict între Guvern şi Administraţia Prezidenţială, acuzându+l pe şeful statului că blochează activitatea Executivului, refuzând să numească miniştrii interimari.

 

„Trebuia să avem şedinţă de Guvern.(...)Trebuia să avem pe agenda şedinţei de Guvern o ordonanţă de urgenţă prin care prelungeam termenul de înscriere în registrul electoral al românilor din Diaspora pentru votul prin corespondenţă. Nu am putut realiza acest lucru. Sunt multe obiective care nu mai pot aştepta. Această blocare a însemnat că tot ceea ce aveam pe ordinea de zi trebuie să ducem săptămâna viitoare şi cred că acest lucru nu este un lucru normal”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

 

CCR a stabilit ca părţile implicate în conflictul juridic între Guvern şi Administraţia Prezidenţială, sesizat de premier, să transmită punctele de vedere până în 11 septembrie.

 

În 28 august, Klaus Iohanis anunţa că respinge integral şi remanierea propusă de premierul Viorica Dăncilă, precizând că propunerile pe care le-a primit sunt inacceptabile. Şeful statului a adăugat atunci că Guvernul are nevoie de un vot de confirmare în Parlament.

Prim ministrul îi transmisese preşedintelui Iohannis propunerea ca Dana Gîrbovan să preia conducerea Ministerul Justiţiei, Mihai Fifor să fie ministru plin la Interne, senatorul Şerban Valeca la portofoliul Educaţie, Ana Birchall vicepremier pentru parteneriate şi Iulian Iancu vicepremier pe probleme economice.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

19 Ianuarie 2020
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Balanţă
19 Ianuarie 2020
Citeşte mai mult