Miercuri , 30 Ianuarie 2019

Subvenţii pentru angajarea ucenicilor şi pentru organizarea programelor de stagiu

Agenția Judeţeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Sălaj vine în sprijinul angajatorilor care au deficit de forță de muncă, subvenționând programe de formare profesională prin ucenicie/stagii la locul de muncă, cu finanțare din Bugetul Asigurărilor pentru Şomaj şi din fonduri europene structurale prin  proiectele: "UNIT 2 RMPD – Ucenicie şi stagii pentru tinerii NEETs din regiunile mai puţin dezvoltate"  şi „ UNIT 4 RMPD – Ucenicie și stagii pentru șomerii non-NEET din Regiunile mai puțin Dezvoltate”.

Angajatorii care încheie contracte de ucenicie, în condiţiile Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, beneficiază de un sprijin financiar în cuantum de 2.250 lei pe lună pentru fiecare contract  de ucenicie încheiat. Suma lunară se acordă la cererea angajatorului, proporţional cu timpul efectiv lucrat de ucenic, pe întreaga perioadă de derulare a contractului.

Prin ucenicia la locul de muncă se urmărește obținerea unei calificări pentru tinerii cu vârsta de peste 16 ani, care doresc să se concentreze pe învățare pornind de la situațiile profesionale reale, concrete, cerute de practicarea unei ocupații direct la locul de muncă.

Durata contractului de ucenicie se stabilește în funcție de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul. Prin această formă de pregătire, care poate dura între 6 luni și trei ani, pentru calificări de la nivelul 1 până la 4, ucenicul poate dobândi competențe profesionale, angajatorul  obligându-se să-i asigure condițiile necesare pregătirii teoretice și practice. Durata timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi 40 de ore pe săptămână, iar în cazul tinerilor cu vârsta de până la 18 ani, durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi 30 de ore pe săptămână.

Programul de formare profesională prin ucenicie la locul de muncă se finalizează printr-un certificat de calificare profesională.

 

Sprijin financiar pentru programe de stagiu

 

De asemenea, pentru a asigura tranziția absolvenților de învăţământ superior de la sistemul de educaţie la piaţa muncii, angajatorii  pot organiza programe de stagiu conform Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului de către absolvenţii de învăţământ superior, pe o perioadă de şase luni de la debutul lor în profesie.

Angajatorii care încheie contract de stagiu în condiţiile Legii nr.335/2013 beneficiază la  cerere, pe întreaga perioadă de derulare a contractului de stagiu, de un sprijin financiar oferit de Agenția Judeţeană pentru Ocuparea Forței de Muncă  Sălaj în cuantum de  2.250 lei pe lună, pentru fiecare contract de stagiu încheiat. Suma lunară se acordă angajatorilor de la data încheierii contractului de stagiu şi proporţional cu timpul efectiv lucrat.

Durata contractului de stagiu este de şase luni. În termen de cinci zile de la finalizarea stagiului, pe baza referatului de evaluare, angajatorul eliberează un certificat/o adeverinţă de finalizare a stagiului.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

22 Noiembrie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Vărsător
22 Noiembrie 2019
Citeşte mai mult