Joi , 7 Februarie 2019

Se poate dona sânge şi sâmbătă!

 Conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină din Zalău le oferă posibilitatea celor care doresc să doneze sânge şi nu au timp să meargă în timpul săptămânii, să doneze într-o sâmbătă din lună. De exemplu, sâmbăta aceasta va fi deschis de la ora 8:00 până la 12:00.

Centrul de Transfuzie Sanguină Zalău, condus de Cristina Ilieş, oferă oportunitatea celor care doresc să doneze sânge de a o face şi sâmbătă. Deşi Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj este deschis de luni până vineri, între orele 7 :30 şi 14 :30, când este program cu donatorii, aceştia deschid şi şi o sâmbătă pe lună, între orele 8 :00 şi 12 :00, pentru cei care nu pot veni în timpul săptămânii. Astfel, Sâmbătă, 9 februarie uşile Centrului de Transfuzie sunt larg deschise pentru cei care doresc să facă acest act umanitar atât de important în salvarea de vieţi omeneşti.

Din păcate în România doar 2 % dintre români donează sânge. La nivelul judeţului Sălaj, în anul 2018, s-au făcut 9117 donări, un număr record, spune Directorul Centrului de Transfuzii Sălaj Cristina Ilieş, dar,cu toate acestea, din păcate, este mare nevoie de sânge în toată ţara şi deşi numărul a crescut cu 560 de donatori în 2018, comparativ cu 2017, tot nu este suficient. Cristina Ilieş menţionează, de asemenea, că în anul 2018 au fost cu 1539 de donatori noi în Sălaj, acest lucru datorându-se, în primul rând, iniţiativei de a se mări numărul de puncte mobile unde se poate dona sânge: la Nuşfalău, la Marca, la Ip, Hida, Cehu - Silvaniei, Jibou, Crasna, Şimleu. Această mobilizare mai bună a donatorilor denotă faptul că, lumea, a început să înţeleagă cât de necesară este această acţiune de a dona.

Cine poate dona sânge ?

Donarea de sânge este permisă numai persoanelor în stare bună de sănătate, între 18 şi 60 de ani (întrucât în afara acestor vârste nu există garanţia unui răspuns armonios din partea organismului faţă de pierderea a 450 ml de sânge), celor care nu au valorile tensiunii arteriale peste 180 mmHg sau sub 100 mmHg, femeilor în afara sarcinii sau a lăuziei, celor ce nu manifestă stări emoţionale exagerate, teamă persistentă faţă de actul donării sau o stare de oboseală, nu au consumat alcool sau o masă bogată în grăsimi înainte de a se prezenta la recoltare, au de la ultima donare de sânge minimum 60 de zile, nu au avut în ultimul timp pierderi de sânge şi nu au fost supuşi unor intervenţii chirurgicale. De asemenea, sunt respinşi donatorii care au sau au avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie şi alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer,diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo etc.), miopie forte (peste 6 dioptrii) şi cancer

Beneficiile donatorului

În ceea ce priveşte beneficiile donatorului, acestea sunt atât spirituale, datorate actului în sine de a întinde o mână de ajutor unui bolnav, care aşteaptă unitatea de sânge pentru ca starea lui de sănătate să se îmbunătăţească, cât şi materiale, toţi donatorii primesc 7 tichete de masă în valoare de 9.75 lei, o zi liberă, care conform legii trebuie acordată, precum şi beneficiul de a face un set de analize complex pentru hepatită B, C, HIV, sifilis, factor leucemic, transaminaze, grupă de sânge, RH, hemoleucograma, iar la cei care sunt la prima donare, valoarea hemoglobinei, glicemiei. Printre beneficiile fizice, se numără stimularea imunităţii, se obţine o mai bună oxigenare a întregului organism şi previne apariţia accidentelor cerebrale şi a bolilor cardiovasculare.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

17 Octombrie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei