Vineri , 14 Februarie 2020

Sălajul, în topul național al mortalității infantile

Sălajul se regăsește pe podiumul național într-un raport al Organizaţiei "Salvaţi Copiii", cu a treia cea mai mare rată a mortalităţii infantile, după județele Tulcea și Botoșani. Conform raportului întocmit în baza datelor de la Institutul Național de Statistică, județul nostru a avut în 2018 o rată a mortalității infantile de 11,1 la mie, de aproape două ori mai mare decât media națională.

Dr. Melinda Baizat, medic specialist neonaolog şi şefa Secţie Neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, admite că cifrele sunt îngrijoratoare, dar subliniază că definiţia mortalităţii infantile nu precizează locul sau cauzele de deces. Aceasta susține că în condițiile în care sunt luate în calcul decesele survenite în oricare unitate spitalicească din ţară sau în mediul familial, raportarea statistică se face pe localitate de domiciliu al persoanei, nu pe unitate spitalicească.


În 2018, la Spitalul din Zalău au venit pe lume 1.731 de copii, dintre care 171 prematuri. În timpul spitalizării s-au înregistrat două decese, ceea ce reprezintă 1,1 la mie, o cifră de 10 ori mai mică din punct de vedere statistic faţă de rata mortalităţii infantile din raportul INS, subliniază medicul. În 2019, în Secţia Neonatologie nu s-a înregistrat niciun caz de mortalitate neonatală.

Este de remarcat faptul că acest indicator este de peste două ori mai mare în rural decât în urban.

În ceea ce priveşte cauzele ce stau în spatele acestor statistici îngrijorătoare, medicul sălăjean susţine că un rol important îl joacă lipsa de educaţie a viitoarelor mame, dar şi faptul că provin din medii sărace, fără acces la asistenţă medicală.


"Din păcate, dezvoltarea socio-economică precară, faptul că o bună parte dintre mamele copiiilor sunt minore, nu sunt şcolarizate, precum şi faptul că sarcinile nu sunt monitorizate, iar majoritatea viitoarelor mamici din aceste comunităţi se prezintă la medic în momentul naşterii, sunt factori care menţin judeţul în fruntea clasamentului mortalităţii infantile. De asemenea contribuie la creșterea ratei mortalității felul în care părinții se îngrijesc de copii, cum le asigură  condițiile mediului familial, încălzirea și igiena locuinței, alimentația precum și numărul de persoane care locuiesc sub același acoperiș contribuie la creșterea riscurilor de transmitere intrafamilială a bolilor infecto-contagioase, de asemenea prezentarea la medic în momentul îmbolnăvirilor comunitare este un factor de luat în seamă", spune dr. Melinda Baizat.

 

Din dorința de a reduce această rată îngrijorătoare, la nivelul secție de Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Zalău s-au făcut investiții și dotări care s-au concretizat în realizarea unui obiectiv de zero decese în 2019. De asemenea, s-au utilizat la maxim resursele din programul național de sănătate a femeii și copilului și a subprogramului național de ameliorarea stării de nutriţie a mamei şi copilului. În cadrul Spitalului vom continua lupta pentru a reduce rata deceselor infantile, însă avem nevoie și de suportul întregii societăți pentru a contribui la educația și creșterea nivelului de trai al părinților pentru a putea crește interesul față de viitoarele generații”, a mai spus medical sălăjean.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

05 Aprilie 2020
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Leu
05 Aprilie 2020
Citeşte mai mult