Marţi , 29 Ianuarie 2019

Probleme cu vaccinul antigripal

 În această perioadă a infecţiilor respiratorii şi a gripei, din păcate, mai intervine şi problema lipsei vaccinului antigripal, la cabinetele medicale. Doctorii de familie încă mai speră că, această problemă, se va rezolva, dat fiind faptul că, punctul critic de infecţii respiratorii şi gripă, îl reprezintă, de obicei, luna februarie.

Deşi, normală pentru această perioadă a anului, gripa nu pare a fi singura problemă, care dă bătăi de cap doctorilor şi pacienţilor, ci şi lipsa vaccinului antigripal, care, se pare că, lipseşte din majoritatea cabinetelor medicale. De aceea, o campanie de promovare a vaccinului antigripal devine inutilă în lipsa antidotului care previne apariţia acestei afecţiuni, comune pentru această perioadă.

“ În legătură cu virozele şi gripa, care ni se tot spune că, va veni, din păcate, noi la cabinete nu mai avem vaccin antigripal, cantitatea de vaccin antigripal pe care am primit-o s-a epuizat în decembrie. În mass-media se tot spune: mergeţi la medicul de familie să vă vaccineze, cu ce? Deocamdată, nu s-a suplimentat numărul de doze de antigripal, nici Direcţia de Sănătate Publică nu are doze de rezervă, că nu are ce face cu ele şi până când se va suplimenta vaccinul de la nivel central, noi nu avem vaccin.(...) Dacă vom primi, vom anunţa toată populaţia, pentru că, încă, nu este târziu, întotdeauna în februarie a fost vârful de viroză şi de gripă. ”, spune Olimpia Moigrădean, medic primar şi coordonatoarea Centrului de Permanenţă, Zalău.

În ceea ce priveşte gripa aceasta este o boală respiratorie extrem de contagioasă, provocată de unul dintre cele 3 tipuri de virus Influenza: A, B sau C.  Se răspândeşte extrem de rapid cu ajutorul stropilor de salivă proveniţi de la persoane bolnave, care tuşesc sau strănută. Un alt mod prin care poate fi transmis virusul este prin contactul direct cu saliva unei persoane bolnave, spre exemplu, atunci când se folosesc aceleaşi ustensile de mâncat sau prin sărut.

Principalele simptome sunt febra, frisoanele, tusea care sunt foarte neplăcute, dar de cele mai multe ori, acestora li se adaugă şi alte simptome specifice gripei, precum nas care curge, oboseală, dureri musculare şi gât iritat.

Simptomele apar în general între 1 şi 4 zile de la expunerea la virus şi ele durează între 5 şi 7 zile. Pentru persoanele care s-au vaccinat antigripal simptomele pot dura mai puţine zile sau pot fi mai puţin severe. În cazul altor persoane, ele pot dura mai mult.

În cazul copiilor, se recomandă  să stea acasă, două sau trei zile, atât pentru o vindecare mai rapidă, cât şi pentru evitarea răspândirii infecţiei în colectivitate, fapt care poate duce la adevărate epidemii.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

17 Octombrie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei