Miercuri , 20 Februarie 2019

Pro Teatru Zalău, la aniversare

 

Asociația Pro Teatru a împlinit, zilele trecute, 6 luni de activitate, perioadă în care echipa de voluntari a dovedit că se poate face teatru și în Zalău. Drumul ce l-au parcurs a fost unul greu încă de la început, cu obiective ce păreau imposibile, însă, grație eforturilor depuse au fost organizate 4 conferințe culturale și 14 spectacole de teatru, urmărite de circa 2.600 de spectatori. Un moment important al primelor șase luni de activitate l-a reprezentat prima ediție a Festivalului de Teatru “Virgil Flonda” Zalău, singurul festival de teatru profesionist din Sălaj.

„Primele șase luni au fost grele, mult mai grele decât mă aşteptam. Am simţit de multe ori nevoie să renunţ, de câteva ori chiar îmi pierdusem speranţa, dar mi am dat seama că dacă renunț acum înseamnă că nu se poate face și nu aș fi dat niciun exemplu. Mă arde prea tare să fac asta. Am trecut, sper eu de acel moment, şi cred că viitorul arată bine”, a precizat Darius Prodan, președintele Asociației Pro Teatru, student la Actorie în Sibiu.

Echipa de voluntari Pro Teatru numără 15 tineri, toți elevi de liceu, care au dovedit prin munca depusă că noile generații sunt dornice să se implice și să contribuie la dezvoltarea comunității. Pentru perioada ce urmează și-au propus să dezvolte segmente mai puțin abordate precum spectacolele pentru copii și pentru liceeni, ateliere de dezvoltare personala prin actorie, dar și înființarea unei trupe de teatru a orașului sau producerea  de spectacole local. Aș vrea sa trecem la faza a doua şi anume de a aduce la Zalău actori profesionişti şi de a-i stabili aici, de a crea produc ţii sălăjene, de a le trimite în ţară şi în afară, pentru a duce numele Zalăului şi al Sălajului si să îl înscrie în condica teatrului naţional”, mai spune studentul.

Pentru a-și putea continua proiectul ambițios de revitalizarea a vieții culturale a Zalăului, tinerii actori ar avea nevoie atât de sprijinul finciar al autorităților, cât și de o sală în care să poată pregăti viitoarele spectacole. „Ne-ar bucura un sprijin de la autorități, pentru că e obositor să faci un asemenea proiect singur sau cu o mâna de oameni.

Din păcate Zalăul nu are o infrastructură pentru teatru; are săli de spectacole, are dotări, dar nu potrivite pentru teatru. Am avea nevoie de un spațiu, un loc în care să ne desfăşurăm activitatea, unde noi, actorii, să putem crea până seara târziu. Până acum am dovedit că se poate, am arătat că oamenii sunt interesaţi şi prin calitatea evenimentelor organizate am arătat că merit şi că ideile propuse de Asociaţie merită să fie luate în considerare. Cred ca e necesar ca de acum încolo să primim şi sprijinul administraţiei locale, şi a sponsorilor mai mari, a tuturor celor care vor o schimbare şi vor să ridicăm împreună oraşul din punct de vedere cultural”, a mai spus președintele Asociației Pro Teatru.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

21 Noiembrie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Scorpion
21 Noiembrie 2019
Citeşte mai mult