Joi , 12 Septembrie 2019

Peste 100 de adeverințe non-violator

De la începutul lunii iulie, când a intrat în vigoare Legea privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, şi până acum, peste 100 de persoane şi-au scos adeverinţe de integritate comportamentală, anunţă Poliţia Sălaj.
Potrivit legii, cei care lucrează în sistemul de învățământ, de sănătate sau de protecție socială sunt nevoiți să prezinte un certificat de integritate comportamentală care să ateste faptul că nu au fost condamnați pentru fapte penale de natură sexuală. Această precizare se regăsește într-o lege care a intrat în vigoare recent și care prevede ca toate infracțiunile sexuale să fie înscrise într-un registru național.
 
La nivelul județului Sălaj, polițiștii au eliberat până în prezent 107 astfel de adeverințe. Potrivit legii, persoana fizică poate obține propriul certificat de integritate comportamentală în aceleași condiții în care poate obține certificatul de cazier judiciar, de la Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj. Cu acordul persoanei verificate, adeverința poate fi solicitată și de către instituțiile din sistemul de învățământ, sănătate sau protecție socială, precum și orice entitate publică sau privată a cărei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane vulnerabile ori care presupune examinarea fizică sau evaluarea psihologică a unei persoane.
 
"Certificatul de integritate comportamentală nu se substituie certificatului de cazier judiciar. Adeverința, cât și celelalte documente prevăzute în Legea nr.118/2019 (certificatul de integritate comportamentală, copia de pe Registru, extrasul din Registru) au valabilitate de 6 luni, similar certificatului de cazier judiciar. Entitățile prevăzute în lege pot solicita adeverința de integritate comportamentală de Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj-Serviciul Cazier Judiciar, Statistică și Evidențe Operative, cu acordul persoanei verificate", se arată într-un comunicat de presă al IPJ Sălaj.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

17 Ianuarie 2020
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Leu
17 Ianuarie 2020
Citeşte mai mult