Luni , 21 Ianuarie 2019

Patroni amendaţi de ITM

Peste o sută de agenţi economici sălăjeni au fost verificaţi, în decembrie 2018, de inspectorii de la ITM. 35 de patroni au fost sancţionaţi pentru că nu au respectat prevederile legale privind relaţiile de muncă, iar 18 au primit avertismente pentru nerespectarea regulilor privind securitatea şi sănătatea la locul de muncă.

Pe parcursul lunii decembrie 2018 s-au desfăşurat controale în domeniile de competenţă: relaţii de muncă, securitate şi sănătate în muncă privind respectarea legislaţiei în vigoare. Activitatea inspectorilor de muncă a vizat, cu precădere, identificarea şi sancţionarea muncii nedeclarate în vederea descurajării şi diminuării acestui fenomen, care reprezintă o formă de evaziune fiscală.

Activitatea Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj se desfăşoară în baza Programului Cadru de Acţiuni al Inspecţiei Muncii, stabilit pentru anul 2018 precum şi a Planului Anual de Acţiuni pentru îndeplinirea obiectivelor cuprinse în Programul de Guvernare 2016 – 2020.

În domeniul relaţiilor de muncă au fost controlaţi 72 de agenţi economici din care 35 au fost sancţionaţi, aplicându-se o amendă de 3.000 lei pentru nerespectarea dispoziţiilor legale privind munca de noapte şi au fost date 50 de avertismente.

Deficienţele constatate, pentru care s-au aplicat avertismente se referă la: nerespectarea drepturilor cu privire la sărbătorile legale, nerespecatrea dispoziţiilor legale privind munca suplimentară, nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, nerespectarea obligaţiei păstrării copiei contractului individual de muncă pentru salariaţii din locul de muncă respectiv, nerespectarea obligaţiei de a ţine evidenţa orelor de muncă prestate de fiecare salariat, completarea registrului general de evidenţă a salariaţilor cu date eronate sau incomplete, nerespectarea termenelor de transmitere a modificării elementelor contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă al salariaţilor în format electronic, neîndeplinirea sau îndeplinirea parţială a măsurilor dispuse de către inspectorul de muncă la controlul anterior, nerespectarea de către agenţii de plasare a forţei de muncă a obligaţiei ca ofertele din contractele încheiate cu persoane juridice sau fizice stabilite într-un alt stat decât România să conţină toate informaţiile prevăzute la art. 9 din Legea nr. 156/2000 cu modificările şi completările ulterioare, nerespectarea obligaţiei de a transmite trimestrial, la ITM, situaţia privind contractele de mediere încheiate şi persoanele angajate în străinătate.

De asemenea, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost controlaţi 31 de agenţi economici, aplicându-se o amendă de 4.000 de lei pentru lipsa controalelor medicale periodice şi au fost date 18 avertismente în acest sens.

Deficienţele constatate şi sancţionate se referă la neutilizarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie, lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnăvirii profesionale pentru toate locurile de muncă şi a planului de prevenire şi protecţie, neefectuarea controlului medical periodic şi la angajare, lipsa instrucţiunilor proprii în domeniul SSM pentru toate activităţile desfăşurate. Pentru toate deficienţele constatate inspectorii de muncă au dispus măsuri de remediere a acestora.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

25 Aprilie 2020
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei