Miercuri , 27 Februarie 2019

Oierii sălăjeni pierd ajutorul de minimis

 

Sute de oieri înscrişi în 2018 în programul naţional prin care sunt încurajaţi să colecteze lâna oilor au pierdut ajutorul de minimis pentru că nu au depus la timp actele necesare. Potrivit lui Valentin Duca, directorul Direcţiei Agricole Sălaj, din totalul celor 982 de crescători de ovine înscriși anul trecut în program, doar 278 au depus actele doveditoare pentru comercializarea lânii, beneficiind, astfel, de un ajutor de minimis în valoare totală de peste 500.000 de lei.

Oficialul Direcţiei Agricole pune situaţia pe seama diferenţei considerabile dintre valoarea acestui ajutor şi a subvenţiei pe care oierii o primesc de la APIA. Potrivit spuselor sale, ]n funcţie de calitatea lânii, crescătorul pot obţine la comercializare ]ntre 50 de bani și 3 lei pe kilogram. “Pentru a obține un preț bun, fermierul trebuie să își întrețină animalele, să le îngrijească și împartă producția de lână pe categorii. Dacă îți lași oaia să pască pe pășune și să se umple de scaieți, normal că nu vei primi mult pe lână”, a adăugat Duca.

Pentru anul în curs, oierii interesaţi să primească ajutorul de minimis se pot înscrie la Direcţia Agricolă până în 28 martie, producţia de lână putând fi valorificată între 29 martie şi 30 septembrie, către un centru de colectare ori o unitate de procesare, direct sau printr-un intermediar care are contract de livrare. Solicitanţii înregistraţi în Registrul unic vor trebui să depună documentele justificative care atestă comercializarea lânii cel târziu în 1 noiembrie. Ajutorul de minimis este de 1 leu/kg.

Până în prezent, s-au înscris 12 oieri sălăjeni cu o cantitate estimată de circa 7 tone de lână.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

17 Octombrie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei