Joi , 5 Iulie 2018

Obiectele cu care a fost arestat Iuliu Maniu au fost expuse la Cluj

O serie de obiecte ce i-au aparținut lui Iuliu Maniu au fost expuse la Cluj, în cadrul unei expoziții temporare vernisate marți, 10 iulie. Expoziția de obiect și carte intitulată „Făuritorii Marii Unirii” adună la un loc numeroase documente, fotografii şi piese ce au aparţinut marilor personalităţi care au adus o contribuţie importantă în realizarea momentului de la 1 Decembrie 1918. În premieră, au fost expuse documente istorice şi piese personale ale lui Iuliu Maniu şi ale nepotului acestuia, Ionel Pop, unul dintre notarii Unirii, precum și documente inedite care prezintă aspecte referitoare la Primul Război Mondial, la momentul Decembrie 1918 și prezintă albumul Marii Uniri a episcopului Iuliu Hossu.

 

„Am participat și noi cu obiecte care i-au aparținut lui Iuliu Maniu, este vorba despre obiecte pe care Iuliu Maniu le avea asupra sa în momentul arestării: bastonul din bambus, o pălărie care are inscripționat anul nașterii lui Iuliu Maniu, 1873, și a fost primită cadou de la autoritățile austriece, o mariță de descălțat cizme care a fost confecționată în închisoarea din Sighet de către un tâmplar pentru Iuliu Maniu, două batiste care poartă monograma lui Iuliu Maniu și semnul de identitate pe care Iuliu Maniu l-a purtat în primul Război Mondial. Soldații, ofițerii purtau la gât un înscris ce cuprinde datele celui care luptă, util identificării în cazul în care persoana moare în luptă”, a precizat parohul Cristian Borz.

 

În acest an al Centenarului Marii Uniri, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei continuă seria activităților culturale dedicate Marii Uniri cu această expoziție consacrată generației care a clădit România Mare.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

09 Aprilie 2020
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Vărsător
09 Aprilie 2020
Citeşte mai mult