Adresa
oras, România
telefoane
office@salajeanul.ro
Joi , 22 August , 2019

Mare atenţie la ambrozie!

de Alina RAD

 Una dintre cele ami răspândite buruieni, pe care o găsim în special pe terenurile abandonate sau neîngrijite, poate provoca alergii severe, atarg atenţia specialiştii. Polenul de ambrozie, pe care planta îl produce până spre finalul lunii octombrie, este cel responsabil de producerea alergiilor. Iarba de paragină, iarba pârloagelor sau floarea pustei, cum este numită popular ambrozia, este întâlnită şi în Sălaj, fiind extrem de adaptabilă.  Numărul românilor cu alergie la ambrozie este aproape egal cu al celor care suferă de diabet, reprezentând peste 5 la sută din populaţia activă.

 

Ambrozia este o plantă rezistentă la secetă și arșiță, fapt ce a determinat ca în ultimii ani buruiana să aibe condiții favorabile să se dezvolte foarte rapid și să cuprindă areale întregi. Perioada de vegetație se încheie odată cu primele brume și înghețuri din luna decembrie. Ambrozia este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul ţării noastre, fiind extrem de adaptabilă la condiţiile pedoclimatice. Crește spontan pe terenurile lăsate de izbelişte, de-a lungul drumurilor, pe marginea apelor curgătoare, la marginea pădurilor, în apropierea dărâmăturilor, respectiv pe terenurile lipsite de vegetație și prost întreținute, dar și în grădini și parcuri neîngrijite , pe șantierele de construcții, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, în culturile de cereale şi de floarea-soarelui, producând pagube semnificative de recoltă.

Ambrozia produce o cantitate mare de polen, din iulie până în octombrie, iar acesta conține multiple fragmente extrem de alergizante. În mod uzual, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozie pe parcursul mai multor ani, astfel că simptomele de rinită alergică apar la copii cu vârsta de cel puțin 4-5 ani. Sunt cazuri când vârsta de apariție a simptomelor a coborât sub 1 an, existând chiar și copii de 6 luni care prezintă rinită alergică indusă de polenul de ambrozie. Sensibilizarea alergică la polenul de ambrozie se manifestă cel mai frecvent ca rinoconjunctivită și astm, dar pot apărea și simptome cutanate, inclusiv urticarie, putându-se ajunge la manifestări similare celor din șocul anafilactic. Simptomele rinoconjunctivitei alergice sunt: strănut, prurit nazal, obstrucţie nazală, secreţii nazale apoase, prurit ocular, congestie oculară, lăcrimare, iar ale astmului episoade de tuse, dificultate în respiraţie.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, din populația activă a României, de aproximativ 9.000.000 de persoane, un număr de 482.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozie, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecțiune care în timp evoluează spre astm. Aceste date evidențiază o prevalență crescută a alergiei la ambrozie de 5,35% în populația activă din România, ceea ce indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat. Se estimează că populația expusă la polenul de ambrozia atinge 6 milioane, majoritatea din vestul țării, celelalte regiuni fiind mai puțin afectate.

Expunerea la polen poate fi redusă prin utilizarea aparatelor de aer condiționat cu filtre, prin închiderea ferestrelor în timpul zilei și prin diminuarea timpului petrecut în aer liber în cursul sezonului polinic. 

Responsabile cu identificarea terenurilor infestate și a proprietarilor acestora sunt autoritățile administrației publice locale (primării comunale, orășenești și municipale) care trebuie să verifice anual terenurile de pe raza lor administrativ-teritorială, să identifice proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții unde au fost identificate focare de infestare și să îi someze în timp util, astfel încât lucrările de combatere să fie efectuate până la data de 30 iunie a fiecărui an, pentru a fi eficiente.