Vineri , 11 Ianuarie 2019

Lâna, tot mai puţin exploatată

În ultimii ani fibra de lână a pierdut teren în faţa altor fibre sintetice, fapt care este îngrijorător, atât pentru crescătorii de oi, cât şi pentru cei care o prelucrează din cauza lipsei de rentabilitate.

În ciuda calităţilor deosebite pe care lâna le are, se pare că atât în zona Sălajului, cât şi în alte zone ale ţării nu există piaţă de desfacere pentru aceasta, fapt care duce la mari pierderi, atât pentru crescătorii de ovine, cât şi pentru cei care care o prelucrează.

 Calităţile deosebite ale lânii sunt datorate formei sale tubulare cât şi a elementelor din compoziţia sa. Aceasta este higroscopică, reţine apa şi totodată o elimină în scurt timp, este rezistentă, elastică şi are capacitatea extraordinară de termoizolare, de unde a şi pornit conceptul utilizării în construcţii. De asemenea, este de menţionat rolul ignifug al lânii, care înseamnă că aceasta nu se aprinde. Dacă este tratată pentru a nu se degrada aceasta va avea şi o rezistenţă mai crescută.

Datorită acestor calităţi extraordinare, ea poate fi folosită în realizarea de îmbrăcăminte călduroasă, pardesiuri, articole de tricotaje, cuverturi, în realizarea de covoare şi în ultimul timp se foloseşte şi ca termoizolant la case şi acoperişuri. De asemenea se mai poate folosi la fabricarea stofelor pentru mobilier cât şi la fabricarea mochetelor.

Din câte se poate observa, fibra de lână s-ar putea folosi într-o multitudine de sectoare, dar pentru aceasta ar trebui să existe o piaţă de desfacere bună atât la nivel judeţean, cât şi la nivel naţional.

Din păcate întreaga industrie textilă se bazează mai mult pe fibre sintetice, care la nivel calitativ nu se poate compara cu un produs natural. Astfel, crescătorii de oi, sunt nevoiţi  să nu-i mai acorde importanţa cuvenită, aceasta fiind de multe ori aruncată.

 Preşedintele  OVIS Sălaj, Ioan Cherecheş, îşi exprimă regretul pentru acest lucru şi spune că în alte ţări ale Europei, precum şi în ţările asiatice, aceste produse din lână sunt mult mai apreciate şi lâna este folosită cu predilecţie pentru realizarea de îmbrăcăminte şi alte textile din lână.

La nivel de Sălaj numărul ovinelor este de aproximativ 362.000, ceea ce înseamnă că aproximativ 1.086.000 de tone de lână s-ar putea produce la nivel de judeţ. Dintre acestea numai Asociaţia OVIS deţine aproximativ 145.700 de ovine şi are aproximativ 572 de crescători.

 În perspectivă, Asociaţia crescătorilor de ovine OVIS Sălaj, prin măsurile Consiliului de Administraţie, împreună cu administratorul inginerul Ţap Nicolae sunt pregătiţi să deschidă un depozit de lână şi să achiziţioneze utilajele necesare pentru a produce acel termoizolant pentru case şi acoperişuri, iar acest proiect va fi demarat, în  cât mai scurt timp cu putinţă, pentru a-i ajuta pe crescătorii de ovine în valorificarea lânii.

Aceste demersuri sunt cu siguranţă binevenite pentru cei care se ocupă de creşterea oilor, dar cel mai bine ar fi, pentru crescătorii de oi, cât şi pentru cei care prelucrează lâna, în a se crea condiţii pentru utilizarea ei la maxim, mai exact, atât în folosirea acesteia ca termoizolant, cât şi în folosirea acesteia în confecţionarea de materiale textile, industrie prea puţin exploatată în România şi care ar duce cu siguranţă la o dezvoltare economică.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

16 Octombrie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Capricorn
16 Octombrie 2019
Citeşte mai mult