Adresa
oras, România
telefoane
office@salajeanul.ro
Vineri , 10 August , 2018

Înțepătura de țânțar poate cauza infecția cu virus West Nile pentru care nu există vaccin sau tratament specific

de Ioana GALE

Conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, de la începutul supravegherii, în data de 2 mai 2018 și până în prezent au fost înregistrate 23 cazuri de meningite/meningo-encefalite datorate infecției cu virus West Nile și un  deces, în cazul unui pacient în vârstă de 79 de ani care suferea de mai multe boli.

În acest sens, Ministerul Sănătății recomandă autorităţilor administratiei publice locale să intensifice măsurile de dezinsecție în localităţi  pentru a preveni răspândirea infecției cu virus West Nile.

De asemenea, specialiștii  menționează că infecția cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înțepătură de țânțar, iar cazurile  de meningite/ meningo-encefalite cu virus West Nile depistate și înregistrate în România sunt sporadice și, în momentul de față, nu există riscul unei epidemii.

 

Cum se manifestă

Circa 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii recomandă să vă prezentați la cel mai apropiat cabinet medical. Simptomele acestei infecții sunt: febră, durere de cap intensă, dureri muscular, vărsături, erupții cutanate.

În cazurile severe, complicate,  care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecțiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară.

 

Ministerul Sănătăţii recomandă populației mai multe măsuri de protecţie:

– evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;

– utilizarea substanţelor repelente de ţanţari;

– montarea de plase la ferestrele locuințelor pentru a împiedica pătrunderea țânțarilor;

– limitarea deplasărilor în zonele cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.)

– asigurarea măsurilor de desecare a bălților cu apă din jurul gospodăriilor;

– îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer.