Joi , 27 Septembrie 2018

Fermierii din aproape 30 de comune riscă să rămână fără banii de la APIA

 Fermierii din unele comune sălăjene riscă să piardă sprijinul în agricultură prin banii veniţi de la APIA din cauza nepăsării autorităţilor. Acestea nu au realizat amenajamenele pastorale, iar după noile reglementări, o unitate administrative-teritorială trebuie să îşi facă un astfel de studiu pentru păşunile pe care le deţine. Aceeaşi legislaţie spune clar că din 2019 deţinătorii şi utilizatorii de păşuni şi pajişti vor primi sprijin pe suprafaţă doar dacă vor fi întocmite amenajamentele pastorale.

Noul act normativ obligă consiliile locale să aprobe amenajamentele pastorale pentru toate pajiştile permanente din unitatea administrativ-teritorială, întocmite de către specialiştii din cadrul primăriilor, a direcţiilor agricole judeţene sau de către specialiştii din cadrul inspectoratelor teritoriale silvice şi de vânătoare. Potrivit inginerului Antal Calin, directorul Oficiului de Studii Pedologice si Agrochimice Sălaj, până la ora actuală doar 32 de unităţi administrativ-teritoriale au realizat aceste studii, din totalul celor 61 existente la nivel judeţean.

„În legătură cu amenajamentele pastorale au apărut unele probleme:  dezinteresul unor primării pentru întocmirea documentației necesare, documentații incomplete, nu au tabelele centralizatoare pe tarla, parcelă, bloc fizic, nu sunt delimitate corect suprafețele de pajiști din blocurile fizice,  suprafețele care au fost folosite ca pajiști temporare mai mult de 5 ani și pe care unele primării le introduc la categoria pajiști nu au documentații de schimbare de folosință și nu pot fi cuprinse la această categorie. De asemenea, nu s-au alocat fonduri suficiente în anul 2017 de către MADR – conform legii finanțelor DAJ Sălaj nu poate încheia contracte cu OSPA Sălaj până nu au aprobată lista de investiții, iar noi nu avem garanția decontării lucrărilor executate în avans, fără contract”, a precizat ing. Călin Antal - directorul Oficiului de Studii Pedologice și Agrochimice Sălaj.

Aceste studii trebuie încheiate până la data de 31 decembrie, astfel că reprezentanţii Oficiului de Studii Pedologice si Agrochimice Sălaj au mari rezerve în ceea ce priveşte rezultatul. Aceştia sunt pesmişti şi nu dau asigurări că amenajamentele pastorale vor fi încheiate până la sfârşitul anului. De vină sunt primarii care nu au depus documentele necesare întocmirii studiului, spun specialiştii OSPA. Pe de altă parte, reprezentanţii UAT-urilor ştiau încă din 2014 că e necesară întocmirea acestor amenajamente, în caz contrar fermierii nu mai primesc bani de la APIA pe suprafeţele de teren pe care le deţin.

Mai grav este faptul că, în cazul în care nu vor fi realizate aceste amenajamente pastorale, fermierii vor fi nevoiţi să restituie banii primiţi de la APIA pentru agromediu.  

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

19 Octombrie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Scorpion
19 Octombrie 2019
Citeşte mai mult