Vineri , 8 Martie 2019

Expoziție de păpuși la Galeria de Artă

 

Mai multe păpuși ce reprezintă etniile din Dobrogea și alte câteva zeci de astfel de jucării de porțelan pot fi admirate în această perioadă la Galeria de Artă “Ioan Sima” Zalău.

 

Intitulată „Universul păpușilor între joc și marcă identitară”, expoziția reunește 14 păpuși ce prezintă etniile din Dobrogea, având costume inspirate din portul tradițional cu elemente stilizate după un concept original al artistei Elena Orbocea, din Tulcea, și 50 exemplare din porțelan din colecția sălăjencei Patricia Toma.

 

Păpușile artistei s-au născut din dragostea creatoarei pentru locurile unde s-a născut, pentru etniile care conviețuiesc în înțelegere în același spațiu. Dacă intrai într-o cafenea din Tulcea pe la 1900, vedeai, ca și Nicolae Iorga, «o tărcată expoziție etnografică» şi asta pentru «că se înșirau pe scaune, unele lângă altele, căciuli bulgărești, căciuli mocănești, pălării țărănești, pălării orășenești, fesuri turcești, turbane tătărești și hainele corespunzătoare». Același amestec de nații și pe străzi, căci orașul a cunoscut odinioară paisprezece mahalale ale neamurilor, fiecare cu casele și bisericile lor. Tulcea, orașul aflat la porțile Deltei Dunării, este un spațiu pestriț, unde viețuiesc în armonie aceste paisprezece etnii. Ca locuitor al acestui oraș, este imposibil să nu sărbătorești laolaltă: Crăciunul pe nou, Crăciunul pe vechi, Paștele catolic, Bairamul turcesc, Hanukkah evreiască, să nu ai un vecin grec, un coleg de serviciu ucrainean, un prieten tătar, un lipovean de la care să cumperi pește, un aromân de la care să iei brânză, să ceri rețeta de baclavale unei turcoaice iscusite sau să aprinzi o lumânare la biserica armenească. Ca vizitator ocazional, nu poți rămâne indiferent la diversitatea și pitorescul locurilor, cu atât mai mult ca sălășluitor în acest oraș”, a precizat artista Elena Orbocea.

Păpușile sale sunt realizate manual, de la armătură, până la cele mai mici detalii de broderie, fiind produse unicat, făcute din papier mache sau polimer, pictate și șlefuite manual.  Fiecare spune o poveste, povestea etniei pe care o reprezintă și poartă nume care constituie, ele însele, mărci identitare pentru etnia din care fac parte: Maria (româncă dobrogeancă), Chira (aromâncă), Varvara (lipoveancă), Milena (bulgăroaică), Ana (ucraineancă), Canan (turcoaică), Serin (tătăroaică), Anaid (armeancă), Aris (grec), Elsa (nemțoaică), Istvan (maghiar), Florea (romă), Aaron (evreu) și Marco (italian).

 

Al doilea segment al expoziției este dedicat colecției de păpuși a Patriciei Marina Toma din Zalău. Am descoperit păpușile de porțelan  în momentul în care am început să merg în târgurile de vechituri din Franța. Prima păpușă de porțelan am cumpărat-o prin 2011, dintr-un târg în care oamenii își vând lucrurile de care nu mai au nevoie de prin poduri. Acela a fost începutul, nu mi-aș fi imaginat că voi ajunge să am atât de multe păpuși în cameră încât să nu am unde să așez nimic altceva. Toate păpușile au fost cumpărate din Franța, la a treia mână cel puțin. Din cauza faptului că sunt vechi, vânzătorii nu reușesc să îmi ofere prea multe informații despre ele. Se poate identifica doar stilul vestimentar/coafura fiecăreia, însă “povestea vieții” s-a uitat de mult. Unele dintre ele au fost moșteniri de la părinți sau bunici, iar altele cumpărate din alte târguri”, a menționat Patricia Toma, a cărei colecție numără aproape 110 de domnișoare de porțelan, de la balerine și mirese, la contese și țărăncuțe“.

Expoziția  poate fi vizitată până în 10 aprilie, la Galeria de Artă ”Ioan Sima” din Zalău.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

19 Octombrie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Balanţă
19 Octombrie 2019
Citeşte mai mult