Miercuri , 24 Octombrie 2018

Daniel Buda: Fermierii români pot fi la fel de buni ca și cei din Vest

Europarlamentarul Daniel Buda, un susţinător al agriculturii şi al fermierilor români, a făcut, pe pagina sa de Facebook, o comparaţie între fermierii români şi cei din străinătate. „Succesul lor trebuie să devină și succesul nostrum, iar fermierii români pot fi cu siguranță la fel de buni ca și cei din Vest”, spune europarlamentarul.

După ce a vizitat o fermă de oi din Belgia, europarlamentarul român a descris modul în care proprietarul acesteia îşi gestionează afacerea bazată de creşterea unei rase mixte, şi de lapte, şi de carne. Preţurile obţinute de producătorul Belgian pentru produsele pe care le comercializează de la oi sunt de zece ori mai mari decât în România, a precizat europarlamentarul.

 „Cert este că venitul pentru fiecare oaie este de peste 1.500 de euro pe an doar din lapte. Dacă mai calculezi și mielul cu o greutate de 25 kg la sacrificate și care este vândut undeva la 12 euro kg în viu și aproximativ 21,5 euro kg în carcasă, aveți și avem dimensiunea economică a unei astfel de exploatații. Sigur că asta înseamnă prelucrarea laptelui în sortimente de brânză cerute pe piață, cu trudă și sudoare, fiind ajutat de tatăl și de soția sa în fermă dar...merită efortul. Și, să nu uit, oile reforma le transformă în specialități (jambon, salam) pe care le vinde prin propria rețea de vânzare undeva la 30-35 de euro kg! Să le luăm pe rând. Cât este la noi kg de miel?! Azi 5,5 lei! Cât este la ei? 60 de lei! Adică de zece ori mai mare! Cât este la noi kg de brânză?! Să tot fie 25-30 de lei! Cât este la ei? Cea mai ieftină undeva 70-80 de lei și ajunge până la 200! Cât este la noi azi oaia la reformă 80-100 de lei adică 20-22 de euro. La ei un kg de jambon este 35 de euro iar salamul 25 de euro! Adică cât o oaie la noi! Și atunci, vorba unora: noi suntem zdraveni la cap?! “, scrie Daniel Buda.

Şi lâna este valorificată mai scump în străinătate

„Despre lână să nu mai vorbim. După cum vă spuneam, în Africa de Sud, o familie care are câteva zeci de oi își ține copilul la școală doar din lână. Cum să facă față fermierii români la o asemenea concurență? Câtă vreme motorina, îngrășămintele și alte inputuri sunt aproape la prețuri similare cu cele din Vest dar veniturile de 10 ori mai mici?! Și ne mai lăudăm că avem programul național “susținem oaia”! Da, o susținem să cadă în cap. Altfel, nu s-ar încărca vapoarele cu tirurile încovoiate de turme întregi din întreaga țară spre Africa și nu numai. De aceea cred că în scurt timp trebuie să se găsească măsuri eficiente și corecte pentru acest sector care să permită vânzarea cărnii de miel, a laptelui și a lânii la prețuri corecte raportate la prețul de cost”, spune Daniel Buda.

 

Comentariile celorlalți

ana tudoran pe 24.10.2018 la 11:03
nu ana tudoran este autoarea acestui articol? iar plagiezi rad te crezi la regio, la sandru sau la graiul, la padurean
Mai, hai canta la alta masa! pe 24.10.2018 la 09:47
Nu te mai baga in seama, ca nu te vrea nimeni. Am priceput ca esti in campanie europarlamentara, dar nu te mai vrea nimeni. N-ai facut decat sa dai din gura.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

21 Noiembrie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Leu
21 Noiembrie 2019
Citeşte mai mult