Miercuri , 8 August 2018

Cum a fost monitorizată calitatea aerului în Sălaj și când s-au înregistrat depășiri ale valorilor normale

Dintr-un raport pe 2017 al Agenției pentru Protecția Mediului  (APM) Sălaj reiese că, în anul 2017, la stația automată s-au înregistrat 10 depășiri din totalul de 2.861 măsurători, cele mai multe în lunile reci (lunile ianuarie, februarie și noiembrie), fiind cauzate de emisiile provenite de la centralele termice pe lemn ale locuințelor din zona de amplasare a stației.

De asemenea, tot la stația automată, s-au înregistrat 8 depășiri ale valorii țintă pentru ozon, în luna august, când temperaturile înregistrează valori ridicate.

 

În același an, din totalul de 192 determinări pentru  indicatorul „pulberi sedimentabile” care are 16 puncte fixe de monitorizare în județ au fost  înregistrate 5 depășiri ale valorilor limită (17g/mp/lună) în perioada mai-august. Pentru poluanții gazoși, nu s-a înregistrat nicio depășire a concentrației maxime admise.

La nivelul județului Sălaj au fost realizate în cursul anului 2017 un total de 1.680 determinări ale nivelului de zgomot efectuate  pe străzi, în piețe, parcuri și școli.

 

Cum funcționează

APM monitorizează calitatea aerului prin măsurători continue la staţia automată, amplasată în municipiul  Zalău, str. Meteorologiei, staţie ce face parte din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului, dar și prin intermediul punctelor fixe de măsurare ce se află la sediul APM și în diverse locații cu/sau fără potențial impact asupra mediului din județ (zone industriale, cariere, zone de trafic feroviar,  extravilan de zone urbane), urmate de analize fizico-chimice în laborator.

 

În cadrul serviciului de monitorizare funcţionează și Staţia de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (SSRM) ce desfășoară un program continuu, ce monitorizează doza gamma absorbită.  În cursul anului 2017, nu au fost înregistrate probleme privind doza gamma absorbită în aer, măsurătorile încadrându-se în limitele zonei şi mult sub limitele de atenţionare.

 

Stația automată de monitorizare a calității aerului, amplasată pe platoul de marmură din centrul municipiului Zalău afișează în timp real informaţia privind calitatea aerului printr-un panou electronic de afișaj exterior pe care este afişat indicele general zilnic de calitate a aerului.

 

Indicele general şi indicii specifici sunt calculaţi şi afişaţi din oră în oră şi sunt reprezentaţi prin numere întregi cuprinse între 1 si 6, fiecare număr corespunzând unei culori. Cu cât cifra indicată de panou este mai mică, cu atât calitatea aerului este mai ridicată.

 

Acest indice specific de calitate a aerului reprezintă un sistem de codificare a concentrațiilor înregistrate pentru fiecare dintre poluanții monitorizați. Valorile obținute sunt verificate, validate și ulterior certificate de ANPM, iar pe baza acestora se elaborează rapoarte privind calitatea aerului ce sunt trimise Agenției Europene de Mediu.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

17 Octombrie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei