Miercuri , 22 Ianuarie 2020

Controale privind gripa aviară

Peste 17.000 de kilograme de carne și organe de curcan provenite de la ferme din Ungaria unde există gripă aviată au fost achiziționate, în perioada 4-11 ianuarie, de către trei firme din Bihor, produsele fiind distribuite în 26 de județe din țară, printre care și județul Sălaj.

Reprezentanții Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sălaj au demarat verificări la operatorul alimentar prevazut in lista de distribuţie, iar in urma controlului s-a constatat că in unitate nu au fost recepţionate carne si organe de curcan provenite din Ungaria.

"Serviciile sanitare veterinare din România, alături de celelalte instituții membre ale Centrelor Locale de Combatere a Bolilor județene instituie măsuri conform legislaţiei naționale și europene. În acest context, DSVSA Sălaj a informat operatorii economici din domeniul industriei alimentare si crescătorii de păsari asupra măsurilor de prevenire a răspindirii bolii. Aceleași măsuri se aplică în toate statele membre în care a fost diagnosticată gripa aviară", se arată într-un comunicat de presă semnat de către directorul instituției, Mircea Martin.

 

Într-un raport științific privind gripa aviară aprobat la 22 martie 2018, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a precizat faptul că nu au existat cazuri raportate de infecții la oameni cauzate de A(H5N8) sau de virusurile nou apărute A(H5N5) și A(H5N6).

Virusurile A(H5N8), A(H5N5) și A(H5N6) sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu păsările sălbatice şi/sau domestice purtătoare de virus, cadavre, dejecţii, furaje contaminate, sau prin produsele şi subprodusele provenite de la acestea.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

05 Aprilie 2020
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Vărsător
05 Aprilie 2020
Citeşte mai mult