Vineri , 11 Ianuarie 2019

Cont individual de economii pentru toţi copiii sub 18 ani

Toţi copiii cu vârsta de până la 18 ani au, începând cu 1 ianuarie 2019, un cont special de economisire sub formă de depozit, denumit Junior Centenar şi vor putea beneficia de o primă de stat în valoare de 600 lei anual, cu condiţia ca suma depusă în anul respectiv în cont să fie de minimum 1.200 lei.

Ministerul Finanţelor a emis instrucţiunile în baza cărora se deschide “ Contul individual de economii Junior Centenar”, înfiinţat în baza OUG 104/2018, ale cărei prevederi au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2019.

Beneficiar al Contului individual de economii Junior Centenar este orice copil cetăţean român, cu vârsta sub 18 ani, acesta având dreptul să deţină un singur astfel de cont.

În acest cont, oricine poate depune sume de bani, nu doar unul dintre părinţi sau toturele. Contul se deschide pe numele copilului, automat, la unităţile Trezoreriei Statului, fără a fi necesară o cerere din partea unuia dintre părinţi.  Banii pot fi depuşi prin virament, mandat poştal sau în numerar la ghişeele trezoreriei. La rubricile destinate beneficiarului va fi completat obligatoriu numele şi prenumele copilului beneficiar şi codul numeric personal valid al acestuia. Sumele încasate eronat se vor returna în contul din care au sosit.

Pentru depunerile anuale de cel puţin 1.200 lei, statul plăteşte o primă în suma fixă de 600 lei pe an. La sumele depuse în acest cont, nu şi la prime,  se calculează la scadenţa depozitului, adică atunci când copilul împlineşte 18 ani, o dobândă de 3 la sută pe an.

Pentru operaţiunile derulate prin contul individual de economii Junior Centenar, Trezoreria Statului nu percepe comisioane. Veniturile sub formă de dobânzi şi prima de stat înregistrate în acest cont nu sunt impozabile.

Când titularul contului împlineşte 18 ani, prima de stat, cumulată pentru anii în care s-au efectuat depuneri, împreună cu dobânzile, se virează în contul individual de economii Junior Centenar, în termen de 15 zile lucrătoare de la data scadenţei depozitului.Sumele existente în contul individual de economii Junior Centenar nu pot fi retrase până la împlinirea de către titular a vârstei de 18 ani, cu excepţia cazurilor de deces sau în cazul bolilor cu risc de deces al acestuia.

În cazul copiilor ocrotiţi prin serviciile publice şi private specializate pentru protecţia copilului, depunerea anuală minimă de 1.200 lei se efectuează din bugetul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale. În cazul în care copiii sunt adoptaţi, începând cu data adopţiei, depunerea sumei anuale minime de 1.200 lei revine părinţilor adoptivi.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

25 Aprilie 2020
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei