Luni , 26 August 2019

Cercetări în situl de la Pericei

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău va efectua, în cursul lunii septembrie, o cercetare arheologică sistematică în așezarea dacică de epocă romană de la Pericei punctul Gouț. Situl a ajuns în atenția specialiștilor în urma unei descoperiri întâmplătoare a unui cuptor menajer tăiat de amenajarea unei locuințe în anul 2002. Cercetările din acel an au scos la iveală și alte complexe dacice, respectiv un bordei, un alt cuptor și un atelier de prelucrare a cornului, afectate și acestea de lucrările edilitare. Ulterior, în anul 2008, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău a efectuat o săpătură sistematică pe proprietatea cu nr. 767 identificând nu doar nivele de locuire din epoca romană ci și unul, anterior, din prima epocă a fierului și altul, ulterior, din evul mediu târziu.

Colectivul de cercetare, care se va afla pe șantier în perioada 2-20 septembrie, este format din dr. Horea Pop de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Robert Gindele de la Muzeul Județean Satu Mare și alți specialiști ce urmează a se alătura echipei inițiale.

Potrivit reprezentanților Muzeului, în acest an, eforturile vor fi direcționare către descoperirea de noi date despre locuirea dacică extrem de ”curată”, cu foarte puține intruziuni germanice. Celor interesați de o experiențe extrem de interesantă se pot alătura echipei ca voluntari pe șantier.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

19 Ianuarie 2020
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Rac
19 Ianuarie 2020
Citeşte mai mult