Marţi , 7 Mai 2019

Campania “Informare acasă! Siguranță în lume!”, lansată la Zalău

Aproximativ 10 milioane de români trăiesc, studiază ori muncesc în afara granițelor țării, fie în comunitățile din diaspora, fie în comunitățile istorice/tradiționale din țările aflate în vecinătatea României, potrivit Strategiei Naționale pentru Românii de Pretutindeni 2017-2020.


Pentru a veni în sprijinul acestor cetățeni, autoritățile au lansat o nouă campanie comună ce vizează în mod esențial informarea români cu privire la potențiale riscuri la care se supun în momentul în care iau decizia de a lucra în străinătate fără a avea un contract de muncă legal, fără a cunoaște limba statului de rezidență, fără a ști care le sunt drepturile, libertățile, dar și responsabilitățile în calitate de cetățeni europeni.

Intitulată “Informare acasă! Siguranță în lume!”, campania națională a fost lansată și în Sălaj, pentru al doilea an consecutiv, în prezența secretarului de stat Lilla Debelka, de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, a reprezentanţilor Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, ai Inspectoratului Şcolar, Inspectoratului Teritorial de Muncă, ai Poliţiei şi Jandarmeriei sălăjene.

În acest cadru, secretarul de stat a vorbit despre parteneriatul creat între mai multe instituţii ale statului şi care a făcut posibilă această a doua ediţie a campaniei naţionale, precum şi despre obiectul acestui amplu demers.


“Scopul campaniei este de a preveni și combate factorii de risc la care se expun românii care aleg să plece peste hotare și, totodată, de a susține procesul de integrare a românilor în țările în care aceștia trăiesc, studiază sau muncesc, precum și reinserția și reintegrarea socială odată cu decizia de a reveni în țară. Românii aflați în afara granițelor țării reprezintă o prioritate strategică înscrisă în programul de guvernare”, a precizat Lilla Debelka.

În prezent, potrivit statisticilor, circa 10 milioane de români trăiesc în afara graniţelor ţării. “Un grad scăzut de informare asupra drepturilor și obligațiilor pe care le au poate conduce la o creștere a expunerii acestora la fenomenul exploatării prin muncă și a traficului de persoane. Demersul nostru este de a crește gradul de conștientizare, astfel încât să știe la ce riscuri se expun și să cunoască, totodată, elemente importante din legislația statelor unde aleg să se stabilească temporar sau definitiv”, a mai spus sursa citată.

Conform statisticilor oficiale publicate în Indexul Global care măsoară nivelul sclaviei moderne, România se situează pe locul 32 din 167, cu un total de 80.000 de victime estimate: „Este vorba despre persoane care devin victime ale reţelelor de trafic de fiinţe umane şi ale celor de forţă de muncă ilegală. Datele Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane arată o scădere cu aproximativ 25% a numărului victimelor traficului de persoane identificate în 2018, faţă de anul precedent. Agenţia estimează că această scădere se datorează campaniilor de informare derulate în ţară şi peste hotare”.

Campania Națională „Informare acasă! Siguranță în lume!” se va derula în toate cele 41 de județe ale țării și Municipiul București, în două etape.

Grupul țintă al inițiativei îl reprezintă, în prima etapă elevii, studenții, profesorii și directorii de școli și în a doua etapă, persoanele adulte interesate de acțiuni lucrative pe teritoriul altor state.

Andreea Vilcovschi

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

06 Decembrie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Scorpion
06 Decembrie 2019
Citeşte mai mult