Miercuri , 30 Noiembrie 2016

Atenţie la achiziţionarea porcului pentru masa de Crăciun!

În această perioadă, sălăjenii achiziţionează porcii din care vor pregăti bucatele de sărbătoare. Pentru  a evita îmbolnăvirea, cetăţenii trebuie să ţină cont de sfaturile medicilor veterinari. Totodată, fermierul sălăjean Aurelia Ardelean semnalează pericolele care pot apărea dacă animalul sacrificat avea în organism urme de antibiotic.

Medicii veterinari recomandă sălăjenilor efectuarea examenului trichineloscopic  a cărnii din porcul sacrificat în gospodărie.  În acest sens, Direcţia Sanitar Veterinară Sălaj a stabilit un program special de funcţionare a laboratoarelor care efectuează examen trichineloscopic, după cum precizează directorul exectutiv al instituţiei, Doctor Petre Firicel prin intermediul unui comunicat de presă:

“La nivelul comunelor şi oraşelor din judeţ vor fi efectuate examene trichineloscopice de către medicii veterinari de liberă practică care au concesionat acţiunile sanitare veterinare.

De asemenea, la nivelul oraşelor se va asigura permanenţă în zilele de sâmbătă între orele 8,30 -17.00  în vederea solicitării examenelor trichineloscopice, sesizarea unor neconformităţi sau alte aspect ce ţin de competenţa DSVSA Sălaj la următoarele puncte de lucru:

-Laboratorul sanitar veterinar Zalău str.Tipografilor nr.4 tel 0260612124

-Circumscripţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor Şimleu Silvaniei str.M. Kogălniceanu nr.2/a, tel.0730115989

-Circumscripţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor Jibou-piaţa agroalimentară  tel. 0730115982

-Circumscripţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor Zalău-piaţa agroalimentară centrală   tel.0744214681

Populaţia judetului Sălaj este sfătuită să solicite examinarea trichineloscopică a cărnii care este singura metodă de evitare a îmbolnăvirilor şi să cumpere carne numai din locuri autorizate sanitar veterinar care este controlată şi sigură pentru consum.” informează directorul executiv doctor Firicel Petre

Însă, nu numai trichineloza este un pericol pe care trebuie să îl ia în considerare sălăjenii atunci când achiziţionează porcul pentru masa de Crăciun. Astfel, Aurelia Ardelean explică faptul că de foarte multe ori se întâmplă ca animalele vândute în târguri să fi primit antibiotice sau alte medicamente cu puţin timp înainte de sacrificare. În consecinţă, urme ale acestor substanţe au rămas în corpul animalului sacrificat.

De asemenea, Aurelia Ardelean precizează că remanența la antibiotice poate avea consecinţe negative pentru om. În cazul unei răceli, virusul din corpul unui copil sau adult care a consumat produse de carne dintr-un animal care a consumat antibiotice cu puţin timp înainte de a fi sacrificat poate dezvolta imunitate la antibiotice. Prin urmare, medicamentele prescrise de medic pentru a-i trata răceala nu vor avea niciun efect.

Cea mai sigură cale de diminuare a riscului de îmbolnăvire este respectarea unor norme de siguranţă. În consecinţă, vă recomandăm să achiziţionaţi carne de porc pentru pregătirea bucatelor de sărbători din unităţi autorizate. Smaranda CIOBAN

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

25 Aprilie 2020
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei