Miercuri , 23 Ianuarie 2019

APIA dă subvenţii pentru prima împădurire

Sălăjenii au şansa să primeasca subvenţii de la APIA în cadrul schemei de ajutor de stat « sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite», aferente măsurii 8.

APIA oferă o nouă şansă celor care doresc să beneficieze de subvenţii prin proiectul: «sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite», aferente măsurii 8 «Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor » submăsura 8.1« Împădurirea şi crearea de suprafeţe împădurite » din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 – sesiunea 3.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale anunţă lansarea sesiunii a 3-a pentru depunerea cererilor de sprijin.

Directorul APIA Sălaj, Călin Perneş, explică care sunt etapele pentru a putea beneficia de această oportunitate, şi anume «se face proiect, se duce la Garda Forestieră, de acolo se autorizează şi vine proiectul avizat favorabil. La nivel de judeţ Sălaj, de exemplu am avut solicitări pentru prima împădurire pentru 2018, 3 cereri au fost depuse dar au fost respinse de către Garda Forestieră, ceea ce nu dă posibilitatea să meargă mai departe pe flux , în Agenţia de Plăţi. »

Tot la acest capitol mai este şi măsura 15, schema de ajutor de stat «servicii de silvo – mediu, servicii climatice şi conservarea pădurilor. » «Pentru această schemă avem depuse în prima sesiune 5 cereri şi valoarea estimată este de 283.809,38 euro. Aceste cereri sunt deja în curs de autorizare la plată. » spune Călin Perneş.

Măsura 8, conform Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării rurale, a fost implementată din cauza scenariilor climatice pentru sfârşitul secolului XXI, în care România se aşteaptă la o creştere a temperaturilor cu 4 – 4.5 grade Celsius. Aceasta are ca scop: împădurirea terenurilor agricole şi neagricole în scopul de a reduce concentraţia de gaze cu efect de seră din atmosferă prin captarea de CO2, reducerea eroziunii solului, creşterea retenţiei apei în sol, precum şi adaptarea agriculturii la condiţiile climatice aşteptate.

În perioada de programare 2014 – 2020 se estimează că pot exista o serie de riscuri specifice cum ar fi: nedeclararea tuturor suprafetelor din cadrul exploatatiei, unde se solicită acest lucru, identificarea incorectă a parcelelor agricole și neagricole, perioada de depunere a cererilor de plată (depunerea cu intârziere), nerespectarea standardelor de eco-condiţionalitate la nivelul fermei pentru beneficiarii care trebuie să respecte criteriile, stabilirea conformităţii în ceea ce priveşte respectarea prevederilor proiectului tehnic de împădurire referitoare la compoziţia de împădurire şi schema de plantare, condiţii climatice extreme, precum seceta şi temperaturi foarte ridicate vara, în zonele cu deficit mare de suprafaţă împădurită, care pot influenţa dezvoltarea plantaţiilor, etc

MADR vine şi cu acţiuni şi metode pentru reducerea la minim a acestor riscuri, şi anume: identificarea prin mijloace electronice a parcelelor agricole și neagricole,

promovarea anuala a unor ample campanii de informare a beneficiarilor prin care se disemineaza informaţii legate de derularea corectă a implementării contractului de finanţare, sistemul de sancţiuni dezvoltat pentru măsura de împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite va trebui să fie unul progresiv, nivelul penalităţilor aplicate beneficiarilor să fie corelat cu impactul rezultat în urma nerespectării diferitelor cerințe din proiectul tehnic de impăduriri sau prevăzute în fişa măsurii, suplimentarea costurilor de întreţinere calculate pentru primul an (cu până la maxim 75% din costul standard legat de lucrările pentru înfiinţarea plantaţiei), cu scopul refacerii plantaţiei pentru asigurarea atingerii obiectivelor propuse, în caz de forţă majoră dacă plantaţia este calamitată (constatată conform prevederilor legale).

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

17 Octombrie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei