Joi , 14 Iunie 2018

Ziua Universală a Iei va fi sărbătorită la Zalău

Ziua Universală a Iei va fi sărbătorită la Zalău joi, 21 iunie, de la ora 18,00, în amfiteatrul din Parcul Central, un eveniment organizat de Primăria Municipiului Zalău prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT). Programul va debuta cu un mini-concert al Orchestrei Ansamblului Artistic Profesionist Porolissum” ce va fi urmat de o poveste a spăcelului de Sălaj, cămașa noastră tradițională. Organizatorii recomandă participanților și un cod vestimentar care să cuprindă și purtarea unei ii.

 

Concurs ,,Ghicește cămașa de Sălaj”

În aceeași zi va avea loc și concursul cu premii ,,Ghicește cămașa de Sălaj” ce va avea loc în amfiteatrul din Parcul Central și va presupune identificarea iei sălăjene dintre alte ii expuse. Concurenții vor avea la dispoziție, de la momentul startului, 10 minute pentru a identifica obiectul vestimentar sălăjean, iar câștigătorul concursului va fi concurentul care va identifica cel mai mare număr de ii, în cel mai scurt timp.

Concurs de karaoke

Organizatorii pregătesc și un concurs de karaoke ce se va desfășura în cadrul aceluiași eveniment.  În timp ce juriul va delibera câștigătorii, un grup de tinere vor prezenta sceneta ,,Sânzienele – împletire între ritualul agrar și cel magic”.

Persoanele intersate să participe la cele două concursuri se pot înscrie zilnic, în intervalul orar 9,00 – 17,00, până cel târziu marți, 19 iunie, la sediul CNIPT Zalău, Piața Iuliu Maniu, nr. 4 – 6.

 

În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscută sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica, iar din 2013, la iniţiativa comunităţii online „La Blouse Roumaine”, dedicată promovării iei româneşti, se sărbătoreşte şi Ziua Universală a Iei, marcată de comunităţile româneşti din toată lumea.  Ia este o bluză, componentă a costumului tradițional românesc, purtată de femei. Ea este confecționată din pânză albă de bumbac, in sau borangic și este împodobită cu broderii în motive populare românești mai ales la mâneci, piept și la gât. Unele ii sunt împodobite și cu mărgele sau paiete.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

16 Iunie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Rac
16 Iunie 2019
Citeşte mai mult