Joi , 11 Aprilie 2019

Ziua Mondială a Vocii, la Zalău

Ziua Mondială a Vocii va fi marcată, la Zalău, pentru al patrulea an consecutiv, prin simpozionul intitulat "Ai grijă de vocea ta". Evenimentul este organizat de către Ordinul Asistenților medicali – filiala Sălaj, Colegiul Medicilor Sălaj și Liceul de Artă "Ioan Sima" și se va desfășura luni, 15 aprilie, în Sala "Avram Iancu" a Primăriei Zalău. Ediția din acest an este dedicată asistenților medicali și o va avea ca invitat pe președinta Societății Române de Foniatrie, dr. Rodica Mureșan.
În fiecare an, acțiunile prilejuite de Ziua Mondială a Vocii sunt dedicate unei anumite categorii profesionale din rândul profesioniștilor vocali, în care este necesară o voce caldă și plăcută, și în cazul cărora există un risc crescut de leziuni la nivelul corzilor vocale. Dacă în 2016, simpozionul s-a adresat soliștilor vocali, edițiile următoare au avut ca public țintă preoții, cadrele didactice, iar acum, asistenții medicali.
 
Ziua Mondială a Vocii este un demers ce are ca scop conştientizarea publicului asupra importanţei crescânde a vocii umane în activitatea socio-profesională, un mod de a atrage atenţia asupra problemelor vocale. Iniţiativa acestei celebrări a fost luată în 1999, în Brazilia, la început sub denumirea de Ziua Naţională a Vocii, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la creşterea incidenţei cancerului de laringe. Acţiunea s-a răspândit rapid, pentru ca în 2013, data de 16 aprilie să fie declarată oficial drept Ziua Mondială a Vocii.
Potrivit medicului specialist ORL, dr. Anamaria Matioc, igiena vocii trebuie să fie un stil de viaţă pentru profesioniştii vocali, fiindcă permite o utilizare corespunzătoare a acesteia, facilitează recuperarea după afecţiunile care tulbură comunicarea și crește rezistența și flexibilitatea necesară în vocea de performanță. În acest sens, ei trebuie să menţină vitalitatea mucoasei corzilor vocale, prin hidratarea, dar şi să evite comportamentele vocale abuzive, cum ar fi ţipatul, vorbitul în şoaptă, tusea ori raclajul gâtului.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

19 Iulie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop