Joi , 16 Martie 2017

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la Zalău

Miercuri, comunitatea maghiară din Zalău a organizat o serie de manifestări cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Evenimentul sărbătorit de etnicii maghiari în 15 martie marchează momentul în care Ungaria a devenit autonomă în cadrul Imperiului Habsburgic (15 martie 1848).

Începând cu anul 1867, ziua de 15 martie este sărbătorită ca ziua identităţii naţionale de către etnicii maghiari de pretutindeni.

Festivităţi de celebrare a acestei zile au avut loc şi la Zalău, unde reprezentanţii comunităţii maghiare au transmis un mesaj de colaborare în spiritul promovării interculturalităţii. Ca în fiecare an, programul manifestărilor a fost deschis prin slujba religioasă oficiată la Biserica Reformată din centrul municipiului, urmată de un spectacol artistic organizat la Casa de Cultură a Sindicatelor. În încheierea evenimentului au fost depuse coroane de jerbe şi flori la Statuia Wesselenyi din Zalău şi a fost organizat un marş cu torţe.

La festivități au fost prezenți membri ai comunității maghiare din Zalău, Hegedus Csilla din partea conducerii centrale a UDMR și Korsos Tomas din partea Consulatului General al Ungariei la Cluj-Napoca, alături de oficialități locale și județene.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este un eveniment care arată importanţa promovării interculturalităţii şi a convieţuirii întru respect şi toleranţă, după cum a precizat şi preşedintele UDMR Sălaj, deputatul Seres Denes:” 15 martie este o zi festivă care înseamnă foarte mult pentru comunitatea maghiară şi pentru convieţuirea cu populaţia majoritară românească. Eu am un principiu care cred că este de bază în viaţa noastră: trebuie să ne respectăm sentimentele reciproc. Dacă reuşim să ne respectăm sentimentele, atunci reuşim să ridicăm convieţuirea noastră la o treaptă superioară în pace şi în linişte , cum spuneau şi revoluţionarii: libertate, egalitate, fraternitate, a declarat Seres Denes. “ Cu acest prilej, drapelul României a fost arborat alături de drapelul Ungariei, iar imnurile celor două ţări au fost intonate de cei prezenţi şi au fost citite mesajele din partea premierului României Sorin Grindeanu şi al omologului său maghiar.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

29 Martie 2017
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

29 Martie 2017
EUR EUR
4.5575 lei
USD USD
4.2232 lei
CHF CHF
4.2496 lei

Horoscop

Vărsător
29 Martie 2017
Visele tale de a evada din cotidian se vor implini curand, pentru ca incepi sa pregatesti de pe acum terenul…
Citeşte mai mult