Luni , 24 Septembrie 2012

Zalăul, căzut sub stăpânire romană

Soldaţii romani şi cei daci au mărşăluit împreună şi au luptat unii împotriva celorlalţi în acest week-end la Zalău, în cadrul Festivalului Roman Zalău - Porolissum, un eveniment dedicat promovării vestigiilor romane existente în împrejurimile oraşului. Din păcate, poate şi din cauza vremii destul de reci, prea puţini spectatori au asistat la acest eveniment mai puţin comercial, dar spectaculos.
Evenimentul, conceput ca şi un festival de reconstituiri istorice, a fost organizat de Primăria Zalău şi beneficiază anul acesta de fonduri de promovare în valoare de un milion de lei, asigurate printr-un proiect cu finanţare europeană. Prima zi a festivalului a fost cea de vineri, 21 septembrie, când la Zalău au ajuns trupe de reenactment din mai multe oraşe din ţară, dar şi din Ungaria şi din Italia. Trupa din Italia, Gruppo Storico Romano, din Roma, s-a aflat pentru prima oară la Zalău, în timp ce restul formaţiilor sunt "clienţi" vechi ai festivalului, care se organizează aici din 2005. Este vorba despre Savaria Legio VX Appolinaris din Ungaria, Virtus Antiqua din Cluj Napoca, Cohors III Campestris Civium Romanorum Milliaria şi Lupii Daciei din Zalău, Terra Dacica Aeterna din Cluj Napoca şi Asociaţia cascadorilor din Transilvania.  Nu au lipsit nici dansatoarele din trupele Natae Severianae, Sanctimonia Nemesis şi Nimfele Daciei din Zalău, care au completat cu graţie nota de "acţiune" dată de soldaţi.La festival au participat şi copiii de la Ansamblul Folcloric "Columna" al Casei Municipale de Cultură, care au lăsat, pentru câteva zile, costumele populare şi au îmbrăcat ţinute făcute după rigorile epocii reconstituite în cadrul festivalului.


Porolissum-ul are nevoie de promovare naţională şi internaţională


Deschiderea festivalului a fost marcată de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, care a organizat la Casa Municipală de Cultură o masă rotundă cu tema ”Modalităţi de promovare a Castrului Roman Porolissum”, la care au participat alături de reprezentanţii instituţiei de învăţământ superior, şi şefi şi lucrători din cadrul instituţiilor de cultură. Principala concluzie desprinsă din discuţiile purtate acolo a fost punctată de directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Corina Bejinariu, care a spus că este absolut necesar să se treacă la promovarea Porolissum-ului la la nivel regional, naţional şi internaţional. „Porolissum-ul poate deveni interesant şi atractiv dacă are evenimente organizate. Iar, cel puţin pe acest segment, de reconstituiri istorice, nu mai este suficient să ne adresăm Sălajului, pentru că aici nu mai putem să creştem, deoarece publicul care apreciază aşa ceva s-a selectat deja”, a explicat directorul.


Parada, cel mai aşteptat moment


Cel mai important moment al primei zile a festivalului a fost parada, care s-a desfăşurat pe traseul dintre primărie şi Scala imediat după deschiderea evenimentului şi prezentarea formaţiilor participanţilor. După cum sublinia şi primarul Radu Căpîlnaşiu, provocarea acestei ediţii a festivalului a fost aceea de a atrage cât mai mulţi zălăuani - şi nu numai - să se implice în activităţile din program îmbrăcaţi în ţinute romane însă, din păcate, cel puţin ieri, vremea mult prea rece pentru rochii diafane i-a făcut pe mulţi doritori să nu răspundă acestei provocări. Prima zi s-a încheiat cu un spectacol de muzică folk, susţinut de tineri din Sălaj pe scena amenajată în parcarea din spatele Primăriei. Concertul a avut loc în cadrul Folk Fest, eveniment distinct organizat de Casa Municipală de Cultură concomitent cu Festivalul Roman.


Nuntă... cu repetiție


A doua zi de Festival - și cea mai importantă - a început cu un ritual de nuntă săvârșit de Nimfele Daciei. Cu toate că nu a fost o căsătorie "veritabilă", zălăuancele au încercat să ducă mai departe tradiția începută anul trecut, când un cuplu s-a căsătorit de Festival și, de asemenea, au avut parte de acest ritual al nunții romane. După ce zeitățile romane au fost invocate pentru a binecuvânta tânăra pereche, a venit rândul soldaților romani să-i surprindă și să-i încânte pe spectatori.


Oldies, but goldies


Prima trupă de reenagment care și-a desfășurat programul în Grădina Colgiului Național Silvania a fost, de acum binecunoscuta legiune de soldați romani din Ungaria - Savaria Legio VX Appolinaris. Publicul zălăuan și i-a amintit din anii precedenți, deoarece ungurii din Szombathely au fost prezenți de la primele ediții ale Festivalului Roman din Zalău, însă au apreciat demonstrația de luptă pe care aceștia au prezentat-o, după care cei mici s-au înghesuit să-și facă fotografii alături de fioroșii soldați.

 

Școală de gladiatori și teatru antic


Programul a continuat cu demonstraţiile de luptă ale celor de la Virtus Antiqua din Clu- Napoca - o şcoală de gladiatori care a prezentat atât o zi din viaţa unui luptător, cât şi diverse meşteşuguri, cum ar fi fabricarea opaiţurilor, obiecte pe care publicul le-a putut achiziţiona la final. Nici zălăuanii nu s-au lăsat mai prejos şi au participat activ la Festival. Trupa de teatru EOS a Bibliotecii Judeţene Ioniță Scipione Bădescu Sălaj a pregătit special pentru acest eveniment un moment artistic. Mai bine de o jumătate de oră, tinerii actori au reînviat gloria Imperiului Roman, aducând teatrul antic în faţa publicului.


Amicii Muzeului din Zalău, apreciaţi de publicul de acasă


O mare surpriză pentru spectatori a fost programul asociaţiei Amicii Muzeului din Zalău, care s-au prezentat în faţa publicului cu cele două trupe de reconstituire istorică pe care le deţin - Cohors III Campestris Civium Romanorul Milliaria şi Lupii Daciei. După ce fiecare trupă, respectiv dacii și romanii - şi-au prezentat vestimentaţia și armamentul, a început “bătălia”. Cu un senariu bine pus la punct, voluntarii asociaţiei Amicii Muzeului au cucerit publicul cu o luptă daco-romană reconstituită în cel mai mic detaliu.


Dansatoare antice în "miniatură"


Nici dansurile nu au lipsit din program! Sub atenta îndrumare a instructoarei Roxana Dobocan, copiii de la Natae Severienae și Sanctimonia Nemesis din Zalău au lăsat emoţiile acasă şi au reprodus cum au ştiut ei mai bine dansurile antice. Iar asta spre bucuria părinţilor, care nu au lipsit din public.
Terra Dacica Aeterna, printre favoriţii Festivalului Roman
Cu toate că publicul din Zalău i-a mai întâlnit şi cu alte ocazii pe cei de la TDA (Terra Dacica Aeterna), reprezentaţia acestora a stârnit valuri de aplauze. Trupa de reconstituiri istorice orininară din Cluj, a fost prezentă sâmbătă la Zalău cu o legiune de soldaţi romani, un grup de daci, meşteşugari şi chiar o "bucătărie mobilă", care a pregătit bucate tradiţionale dace şi romane, atât pentru soldați, cât şi pentru spectatori. Însă trupa clujeană nu a cucerit doar prin reprezentaţia în sine, ci prin vestimentaţie şi comportament, deoarece majoritatea membrilor TDA-ului încearcă să trăiască zi de zi la fel ca strămoşii lor daci şi romani.

Dansatoarele de la Gruppo Storico Romano au încins atmosfera


Cel mai așteptat moment al zilei de sâmbătă a fost cu siguranţă reprezentaţia trupei Gruppo din Italia. Cei 20 de membri ai aociaţiei prezenţi la Zalău au dovedit spectatorilor că nu fac parte întâmplător din una dintre cele mai renumite asociaţii de reconstituire istorică din Europa. Italienii au avut un program complex: prezentarea unor tehnici militare a unei gărzi pretoriene din Roma, ritualul lăsării la vatră al unui militar, un mim care s-a jucat cu copiii din public şi nu numai, dansuri cu Nimfe Nereide şi Pankrazio - luptători romani, care au ţinut publicul cu sufletul la gură, deoarece confruntarea a fost cât se poate de reală. Momentul cel mai incitant al reprezentaţiei a fost dansul oriental al fetelor de la Gruppo Storico Romano.


Cascadorii din Transilvania au trecut prin foc!


După superba reprezentaţie a celor de la Gruppo Storico Romano şi câteva dansuri ale Nimfelor Dace din Zalău, activitățile din Grădina CNS-ului au fost încheiate cu un spectacol de foc! Cascadorii din cadrul Asociaţiei Cascadorilor din Transilvania, coordonaţi de Dan Lucaciu, au făcut demonstraţii de călărie, însă au ţinut publicul cu sufletul la gură când unul dintre cei mai curajoşi zălăuani - Cristi Macai - a fost "capturat" de colegii săi cascadori, legat şi târât după o şaretă trasă de cai. Însă emoţiile nu s-au terminat aici. Următorul moment a fost unul de foc, în adevăratul sens al cuvântului. După ce a fost târât după trăsură, cascadorul zălăuan, pompier de meserie, şi-a dat foc și s-a plimbat liniştit, în flăcări, prin fața publicului.  Seara s-a încheiat cu un concert susținut pe scena din parcarea Primăriei de trupele AD HOC și Bosquito. De pe scenă nu a lipsit nici celebrul Ovidiu Lipan Ţăndărică, alături de care cei de la Bosquito au cântat şi câteva piese din repertoriul trupei Phoenix.
 

Comentariile celorlalți

fjuzsvienbw pe 03.02.2013 la 18:00
givvsl xkszstlbxnle, [url=http://imyunvscdwed.com/]imyunvscdwed[/url], [link=http://ongaviyxyjte.com/]ongaviyxyjte[/link], http://zdhluhefcnet.com/
zaqhkgb pe 13.01.2013 la 10:14
xWIBWC pmliubgmbxwa, [url=http://iyufurhkytdq.com/]iyufurhkytdq[/url], [link=http://pfcgkzoojpxk.com/]pfcgkzoojpxk[/link], http://sdpicejldtrl.com/
wrvzcy pe 23.12.2012 la 22:19
QNnCmp cffwwxtifrwi, [url=http://zjakuihdfozr.com/]zjakuihdfozr[/url], [link=http://oztsoedwqour.com/]oztsoedwqour[/link], http://mdsykojqufex.com/
rhljzgvo pe 07.12.2012 la 12:21
Rbi3J4 lisftltawiha, [url=http://lnckpzwbgbgw.com/]lnckpzwbgbgw[/url], [link=http://ydjhxgwtudkr.com/]ydjhxgwtudkr[/link], http://uubvlmsmyjdb.com/

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

25 Aprilie 2020
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei