Vineri , 11 Ianuarie 2019

Victimele alcoolului în 2018: un mort şi 13 răniţi grav

Alcoolul a cauzat, în 2018, în Sălaj, 13 accidente de circulaţie grave, soldate cu un mort şi 13 răniţi grav. Poliţiştii rutieri au constatat 139 de infracțiuni și au aplicat 138 de sancțiuni contravenționale pentru consumul de alcool la volan.

A bea la volan sau a conduce sub influența băuturilor alcoolice reprezintă o încălcare a legii, atrag atenţia poliţiştii sălăjeni, care atenţionează şferii că sunt permanent la datorie, iar şansele de a fi opriţi pe drumurile din judeţ şi testaţi cu alcooltestul sunt mari.

 

Nu conduce dacă ai băut!

În cazul depistării unui conducător auto aflat sub influenţa băuturilor alcoolice la volan, în funcție de concentraţia de alcool, fapta se poate încadra ca şi contravenție sau ca şi infracţiune. Vorbim de contravenţie când aparatul alcooltest afişează o valoare sub 0,40 mg alcool pur în aerul expirat. Se sancţionează cu amendă şi suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile.

Fapta constituie infracţiune când aparatul alcooltest afişează o valoare de peste 0,40 mg alcool pur în aerul expirat sau mai mare. În acest caz este obligatorie recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar conducătorul auto este condus la o unitate sanitară şi i se întocmeşte dosar de cercetare penală. Fapta se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amendă. Mai mult, dacă șoferul va fi condamnat pentru comiterea acestei infracțiuni, permisul de conducere se anulează.

Refuzul de a vă supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat nu este o soluţie, întrucât legea prevede închisoarea de la 1 la 5 ani pentru această faptă.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

25 Aprilie 2020
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei