Miercuri , 17 Septembrie 2014

Viaţa văzută de la înălţimea vârstei de 101 ani

 Anul 1913 este pentru cei mai mulţi doar un punct de referinţă în istoria ţării. Însă pentru tanti Victoria Beldean din localitatea Ceaca, comuna Zalha, acest an este cel în care s-a născut. De atunci au trecut 101 ani, iar împlinirea acestora a fost sărbătorită la sfârşitul săptămânii trecute. 

 

Povestea grea a celor 101 ani

Cu peste un secol de viaţă la activ, tanti Victoria încă se menţine bine. Nu suferă de nicio boală, cu tensiunea stă bine, doar povara anilor pe care îi duce în spate pare să îi atârne pe umeri. Nu a avut o viaţă uşoară. De la vârsta de 1 un an a rămas orfană de tată. La vârsta de şase ani era slujnică, iar după ce la 19 ani s-a căsătorit, soţul a plecat pe front, lăsând-o singură cu trei copii mici. A avut o viaţă grea, iar secretul longevităţii sale constă în munca pe care depus-o de-a lungul acestor ani. ,,Am avut o viaţă atât de grea. Am rămas orfană de la un an. Mama m-a dat slujnică în Glod. Şi-apoi du-te la sapă, du-te la seceră, du-te la plug, du-te peste tot....du-te la plug primăvara. Şi-apoi întoarce brazda, mână boii, de dimineaţa până seara. Aşa de greu mi-o fost”, îşi aduce aminte, cu tristeţe, de acele zile tanti Victoria.

 

Toată lumea o sărbătoreşte pe tanti Victoria Beldean

Dintre cei trei copii pe care i-a avut doar doi mai trăiesc. Cu părul albit de trecerea anilor, se uită şi ei cu mulţumire la onorabila vârstă pe care mama lor o împlineşte. ,,Secretul pentru a ajunge la o astfel de vârstă nu îl putem şti, dar mama a muncit foarte mult. Se zice că mori de lucru, dar nu-i aşa. Mori de alte lucruri, dar de muncă nu mori”, spune fiul doamnei Victoria, Ioan Beldean.

La cei 101 ani, tanti Victoria se bucură de sănătate. De medic nu a avut nevoie de mulţi ani. Însă un lucru e sigur. Mănâncă sănătos. Ne spune acest lucru nora dânsei, Ludovica Beldean, cea care are grijă de ea: ,,Greu e la anii aceştia, nu-i uşor. Dacă te ţine Dumnezeu, n-ai ce face. Dumneaei mănâncă mâncăruri slabe, fără carne şi fără ciorbe”.

Bucuria împlinirii celor 101 ani a fost simţită pe deplin în întreaga comună Zalha, aici unde, potrivit primarului, nimeni nu ajuns la o astfel de vârstă. ,,O sărbătorim astăzi pe doamna Victoria Beldean, care a ajuns la onorabila vârstă de 101 ani. Noi sperăm să avem cât mai mulţi cetăţeni care să ajungă până la această vârstă, însă până acum nu am mai avut astfel de cazuri”, spune primarul comunei Zalha, Simion Rogoz.

 

,,Eu n-am fost fată să mă duc la joc, să mă petrec, am fost roabă”

În ciuda celor 100 de ani bătuţi pe muchie, din care 50 sunt de văduvie, femeia se poate bucura, dar şi mira de numărul deceniilor purtate în spate. Îşi aduce aminte cu tristeţe de tinereţea sa: ,,Eu n-am fost fată să mă duc la joc, să mă petrec, am fost roabă. Duminica şi în zile de sărbătoare eram la vite pe câmp. Aşa a fost viaţa mea. Ferească Dumnezeu! Femeia la care am fost slujnică mi-a fost mătuşă. Dacă n-am avut tată, mama s-a măritat şi n-am avut pe nimeni.....ei m-au luat şi m-au dus la ei. Dormeam într-o casă veche, dărăpănată. Venea apa şi inunda casa. Şi dormeam acolo....vai de capu’ meu. Au fost nişte oameni zgârciţi şi nu mi-au cumpărat încălţăminte. Umblam iarna desculţă, prin îngheţ. Atâta m-au batjocorit pe mine toţi, în toate chipurile”, spune bătrâna.

Nici după ce s-a căsătorit nu a avut o viaţă mai uşoară. Soţul său a plecat în război, iar ea a rămas acasă cu trei copii. I-a crescut cum a putut. Acum, după un secol de vieţuire, priveşte la familia pe care  a clădit-o, la zeci de nepoţi şi strănepoţi care îi umplu curtea la ceas de sărbătoare. 

Salajeanul TV

Meteo

18 August 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop