Luni , 3 Iulie 2017

Veste bună pentru pensionari

Din 1 iulie, Guvernul României a majorat pragul de pensie de la care se poate beneficia de medicamente compensate până la 90 la sută (pentru medicamentele din sublista B) de la 700 la 900 lei pe lună. În  consecinţă, mai mulţi pensionari pot obţine medicamente compensate în proporţie de 90 la sută.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pensionarii cu venituri din pensii şi indemnizaţie socială de până la 900 de lei/lună beneficiază de compensarea medicamentelor în proporţie de 90 la sută, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri.

„Pragul de pensie până la care se poate beneficia de program va fi majorat de la 700 la 900 lei /lună. Mai mult, de program vor beneficia şi pensionarii care încasează venituri din alte surse, în afara pensiei şi a indemnizaţiei sociale. În viitor, la medicul de familie beneficiarii programului nu vor mai depune declaraţia pe proprie răspundere referitoare la veniturile obţinute, ci vor prezenta doar talonul de pensie şi actul de identitate.Finanţarea programului se asigură în proporţie de 50% din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi în proporţie de 40% din veniturile proprii ale Ministerului Sănătăţii. Până la adoptarea acestei Hotărâri, programul social cu privire la compensarea cu 90% a medicamentelor din sublista B prevăzută de HG nr. 720/2008 avea drept beneficiari pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 700 lei/lună. Modificările programului îşi vor produce efectul după publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern şi a actelor normative subsecvente”, arată textul citat. 

Din evidențele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate reiese că în prezent există un număr de 1,8 milioane de persoane cu venituri numai din pensii. În cadrul programului social privind compensarea cu 90 la sută a medicamentelor pentru pensionari, în 2016 au fost eliberate un număr de 2,379 milioane de rețete aferente unui număr de 430.812 pensionari, cu o valoare în cuantum de 167,6 milioane lei. Din datele CNAS se estimează că începând cu data de 1 iulie 2017 numărul de beneficiari cu venituri din pensii de până la 900 lei/lună va fi de aproximativ 2,8 milioane de persoane.

Măsura a fost adoptată în ședinţa de Guvern de vineri, 30 iunie. De asemenea, în cadrul aceleiaşi şedinţe s-a hotărât introducerea a trei medicamente noi în Lista cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate. Dintre acestea, două medicamente sunt incluse în cadrul Programului Naţional de Oncologie, iar unul se adresează bolnavilor de tuberculoză.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

26 Septembrie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Rac
26 Septembrie 2018
Citeşte mai mult