Joi , 29 Decembrie 2016

Veniturile din chirii, impozitate

Persoanele care obţin venituri din închirierea sau subînchirierea unor imobile au obligaţia să depună o declaraţie privind venitul estimat în termen de 30 de zile de la încheierea contractului între părţi. În plus, din 1 ianuarie 2017, persoanele din aceste categorii au obligaţia de a plăti contribuţia de sănătate de 5,5%.

Un comunicat de presă remis de Agenţia Naţională a Finanţelor Publice informează că proprietarii care închiriază imobile au obligaţia de a depune o declaraţie privind venitul estimat/norma de venit (Formularul 220) în termen de 30 de zile de la data încheierii contractului între părţi. În cazul în care persoana în cauză nu depune declaraţia privind norma de venit, aceasta riscă să fie sancţionaţi de reprezentanţii Fiscului. În plus, pentru înregistrarea contractului de închiriere, proprietarul sau coproprietarul va prezenta la unitatea fiscală contractul de închiriere. Totodată, reprezentanţii Finanţelor precizează că neprezentarea certificatului energetic nu constituie un refuz al înregistrării contractului de închiriere.

De asemenea, din ianuarie 2017, persoanele care obtin venituri din chirii vor plăti asigurări de sănătate de 5,5 %. Alte categorii pentru care sălăjenii vor plăti contribuţia de sănătate individuală de 5,5 % includ persoanele care obţin venituri din depozite bancare, dividende, câştig de capital. Această contribuţie de sănătate individuală va fi percepută pe lângă cea reţinută la sursa de venituri din salarii sau activităţi independente.  

Conform legislaţiei autohtone, pentru veniturile din chirii se datorează un impozit anual de 16% şi o cotă individuală de sănătate de 5,5 %. Sunt excluşi de la plata contribuţiei de sănătate proprietarii care obţin venituri din chirii, dar deţin o asigurare socială de sănătate în alt stat membru al Uniunii Europene. Potrivit legislaţiei în vigoare, persoanele fizice care deţin o asigurare de sănătate în ţările cu care România are acord bilateral de securitate socială nu au calitatea de contribuabil la sistemul naţional de asigurări sociale de sănătate. Pentru a beneficia de scutirea la sistemul naţional de asigurări de sănătate, persoanele vizate vor completa Formularul 603, numit şi “Declaraţia pe propria răspundere pentru exceptarea de la plata contribuţiei sociale de asigurări de sănătate”.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

20 Martie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Taur
20 Martie 2019
Citeşte mai mult