Luni , 19 Februarie 2018

Vasile Pușcaș va conferenţia la Zalău

 La Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj va avea loc miercuri, 21 februarie, o conferinţă susţinută de Vasile Puşcaş, fost ministru de Externe al României, cel care este recunoscut ca fiind negociatorul aderării României la Uniunea Europeană. Conferinţa va fi urmată de lansarea unor volume semnate de acesta.

Sub organizarea Consiliului Județean Sălaj, a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, va avea loc miercuri, 21 februarie, un eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri. Este vorba despre o conferinţă susţinută de Vasile Pușcaș cu tema „Realizarea României: Statul națiune în sistemul internațional”, conferinţă urmată de lansarea volumelor apărute la Editura Școala Ardeleană cu sprijinul CCAJS: Vasile Pușcaș, „Philip E. Mosely despre Transilvania și Basarabia” și Mihail P. Dan, „Cehi, slovaci și români în veacurile XIII - XVI”. Evenimentul va avea loc miercuri, 21 februarie 2018, de la ora 15.00, la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în sala „Dialoguri europene”.  

Negociatorul aderării României la Uniunea Europeană

În perioada decembrie 2000-decembrie 2004, Vasile Puşcaş a fost ministru delegat în guvernul Adrian Năstase, Negociator Şef al României cu Uniunea Europeană. Sub coordonarea sa, Delegaţia Naţională de Negociere pentru Aderarea României la Uniunea Europeană a încheiat toate capitolele de negociere până în 17 decembrie 2004, la Consiliul European de la Bruxelles. Pe baza rezultatelor negocierilor de aderare conduse de echipa lui Vasile Puşcaş, preşedintele Traian Băsescu şi primul ministru Călin Anton Popescu Tăriceanu au semnat, în 25 aprilie 2005, Tratatul de Aderare a României la Uniunea Europeană.

În urma negocierilor de aderare, România a obţinut cele mai multe perioade de tranziţie pentru pregătirea aderării, comparativ cu toate celelalte state candidate din valul al cincilea de extindere. De exemplu, Polonia a obţinut 48 de perioade de tranziţie, Malta – 47, iar Ungaria – 35.

România a obţinut, în urma negocierilor, 559,8 milioane de euro pentru perioada 2007-2009 (297,2 milioane în 2007, 131,8 milioane în 2008 şi 130,8 milioane în 2009). Aceşti bani vor fi folosiţi pentru securizarea frontierei (cel puţin 50 la sută) şi pentru o facilitate de tranziţie (sume care pot fi folosite acolo unde este nevoie). Suma aceasta se adaugă fondurilor obţinute de România pentru perioada 2007-2009 (aproximativ 11 miliarde euro angajamente şi aproximativ șase miliarde plăţi).

Calităţile de negociator ale lui Vasile Puşcaş, precum şi meritele sale în procesul de aderare a României la Uniunea Europeană sunt recunoscute în mediile comunitare, iar în România este considerat cel mai valoros expert în problematica integrării europene.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

26 Martie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei