Miercuri , 18 Ianuarie 2017

Vânzarea de case şi terenuri, scutită de impozit

Din februarie 2017, persoanele care vând terenuri sau case cu o valoare sub 450.000 de lei vor fi scutite de impozit. Pentru proprietăţile care depăşesc acest plafon se va aplica un impozit de 3 la sută, din care se va deduce suma neimpozabilă de 450.000 de lei. Măsura este prevăzută în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 3/ 2017.

„La transferul dreptului de proprietate și al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcțiilor de orice fel și a terenurilor aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, contribuabilii datorează un impozit care se calculează prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Venitul impozabil se stabilește prin deducerea din valoarea tranzacției a sumei neimpozabile de 450.000 lei”, potrivit actului normativ publicat în Monitorul Oficial.

Precizăm că impozitul pe tranzacţiile imobiliare este calculat şi încasat de către notarii publici, înainte de autentificarea actului. Ulterior, impozitul este plătit autorităţilor până la data de 25 a lunii următoare.

Existenţa unui plafon de 450.000 de lei până la care nu se va plăti niciun impozit va intra în vigoare începând cu data de 1 februarie. Potrivit unui comunicat de presă remis de Guvernul României, prin această măsură se urmăreşte stimularea construcţiilor şi reducerea numărului de muncitori care pleacă în afara graniţelor.

Acelaşi act normativ stabileşte că în cazul moştenirilor contribuabilii sunt scutiţi de impozit dacă succesiunea este finalizată şi dezbătută în cel mult doi ani de la decesul autorului succesiunii. Pentru situaţiile în care se depăşesc doi ani, moştenitorii datorează un impozit de unu la sută calculat la valoarea masei succesorale. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

13 Decembrie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei