Miercuri , 12 Iunie 2019

Un miliard de euro pentru zona montană

Programul de încurajare a investiţiilor din zona montană vizează realizarea de investiţii în centre de colectare-prelucrare a lânii, de colectare şi prelucrare a laptelui, de sacrificare a animalelor, centre de colectare şi prelucrare primară a fructelor de pădure, a ciupercilor ori a plantelor medicinale şi aromatice, dar şi înfiinţarea de stâne montane. În vederea facilitării accesului la finanţare pentru fermierii din zonele montane, de la bugetul de stat a fost alocat un miliard de euro pentru următorii 10 ani.

 

“Beneficiari pot fi doar structurile private, instituţiile publice nefiind eligibile. Ne referim aici la persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, grupuri de producători, cooperative”, a declarat Dănuţ Ungureanu, consilier în cadrul Agenţiei Naţionale a Zonei Montane.

În lista celor peste 700 de unităţi administrativ-teritoriale din zona montană sunt incluse şi 21 din judeţul Sălaj. Este vorba despre Zalău, Agrij, Almaşu, Buciumi, Cizer, Creaca, Cristolţ, Cuzăplac, Dragu, Fildu, Gârbou, Hida, Lozna, Plopiş, Poiama Blanchii, Românaşi, Sîg, Şimişna, Treznea, Valcău de Jos şi Zalha.

 

În cadrul programului, beneficiarii primesc cel mult 40% din valoarea cheltuielilor eligibile ale investiţiei, intensitatea sprijinului financiar putând fi majorată cu câte 20 de procente dacă este vorba despre tineri fermieri ori fermieri, de cooperative ori dacă investiţiile se realizează în zone care se confruntă cu constrângeri natural sau cu alte constrângeri specifice. Condiţia este ca ajutorul de stat maxim combinat să nu depăşească 90% din valoarea cheltuielilor eligibile ale investiţiei, a mai spus Ungureanu.

 

Investiţiile din Program au ca obiectiv valorificarea superioară a produselor montane, limitarea declinului sectorului de producţie primară, în scopul asigurării consumului intern, menţinerea şi crearea de noi locuri de muncă, cu accent deosebit pe stoparea depopulării. Banii asiguraţi de stat pot fi folosiţi pentru construcţii, pentru dotarea lor, achiziţia de utilaje, dar şi pentru adaptarea proiectelor tip de pe site-ul ANZM, la realităţile zonei. “Pentru fiecare din aceste proiecte, pe site-ul Agenţiei Naţionale există proiecte-tip. Cei interesaţi le pot descărca, le pot studia; aceste proiecte-tip trebuie respectate, cu adaptările la situaţia locală”, a subliniat consilierul.

În zona montană din România trăiesc peste 3 milioane de locuitori, reprezentând 15% din populația țării. Această zonă este marcată atât de dezavantaje natural, precum altitudine, climă, pantă, fertilitate scăzută a solului, perioade mai scurte de vegetație, cât și de dezavantaje structural, respectiv scăderea populației tinere, distanțele mari față de centrele decizionale și administrative, izolarea față de căile de comunicație și de piețele de desfacere. Valoarea în sine a produselor agricole primare obținute în zona montană se deosebește prin calitate, acestea fiind alimente cu o valoare nutritivă foarte mare, gustoase, sănătoase, nepoluate și necontaminate.

În aceste condiţii, se impune încurajarea investițiilor, în vederea valorificării integrale a producției, evitării pierderilor și creșterii veniturilor producătorilor agricoli, precum și pentru o bună aprovizionare a consumatorilor.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

25 Aprilie 2020
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei