Marţi , 27 Iunie 2017

Tunsul oilor, o pierdere pentru fermieri

În România zilelor noastre, ceea ce în trecut aducea era un produs vandabil şi aducea profituri fermierilor a devenit o pierdere. Un astfel de exemplu este lâna, a cărei preţ de achiziţie este mai mic decât preţul pentru tunsul oilor:

În zilele de vară, lâna este o povară pentru oaie. În consecinţă, fermierii au obligaţia faţă de oaie să efectueze tunsul. Preţul de cost al tunsului unei oi este de 3 lei pe oaie, iar lâna se vinde cu 1, 5 lei/kg. Dacă facem un calcul, fermierul câştigă maxim 3 lei pe lâna unei oi”, a declarat inginerul Nicolae Ţap.
Dacă în trecut tunsul oilor aducea profit fermierilor, în prezent tunsul oilor este văzut ca o obligaţie de proprietarii de ovine din Sălaj. În contextul în care preţul de vânzare a lânii nu acoperă nici costul tunsului, preşedintele Asociaţiei Ovis Sălaj Nicolae Ţap declară că fermierii ar trebui să se asocieze pentru a-şi valorifica produsele, nu să se mulţumească cu banii primiţi ca un fel de
“ajutor” pentru pierderile primite din partea statului.

Potrivit inginerului Nicolae Ţap, fermierii vor începe să scoată profit din creşterea animalelor abia atunci când îşi vor îndrepta eforturile înspre acoperirea întregului lanţ de producţie: producţie, prelucrare şi valorificare.

În România, astăzi suntem numai consumatori, nu producători. Aceasta este marea problemă”, a conchis Nicolae Ţap.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

22 Martie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei