Marţi , 7 Noiembrie 2017

Trei copii din Iaz au fugit de acasă din cauza certurilor

 Trei copii cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani, din localitatea Iaz, comuna Plopiș, au plecat în cursul zilei de sâmbătă, 4 noiembrie, de la domiciliul părinților și nu s-au mai întors.

 

 

Polițiști, jandarmi, pompieri și voluntari au format imediat echipe de căutare și scotocire prin zonele din apropiere. Duminică, cei trei copii au fost găsiţi într-o livadă din zona satului Iaz.

 

„Copiii au fost preluaţi duminică în regim de urgenţă, aduşi de către reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean. Copiii erau speriaţi după acest episod. S-ar părea că au mai fugit de acasă, dar i-a găsit familia. În acest moment copiii nu prea vor să colaboreze, probabil după experienţa aceasta negativă le trebuie câteva zile ca să putem să-l consiliem, să vedem exact motivele pentru care au fugit de acasă. Din primele informaţii, copiii frecventează şcoala din Sub Cetate, deşi diferenţa de drum şi tot ce înseamnă condiţiile unde locuiesc, fiindcă ei locuiesc în satul Iaz, dar sunt mult mai departe de sat şi coboară la şcoală în Sub Cetate. Am discutat şi cu cei de la şcoala din Sub Cetate, copiii frecventează şcoala, chiar în condiţii vitrege. Au o bunică maternă în localitatea Sub Cetate şi de aceea coboară acolo la şcoală şi acolo sunt înscrişi. Doi dintre cei trei fraţi au fost în atenţia noastră pentru că au aprins căpiţa de fân a părinţilor şi au fost cercetaţi, chiar în urmă cu o lună au fost prezenţi în comisie şi nu păreau, la prima impresie, copii abuzaţi. În acest moment nu ştim exact motivele, copilul cel mare de 14 ani nu a fost în atenţia noastră, doar cei doi mai mici. Evaluăm situaţia, încercăm să ajungem şi la familie. Sigur, familia a venit ieri după copii, dar nu au fost daţi înapoi în familie, trebuie să vedem exact situaţia lor. Din primele informaţii, nu sunt chiar probleme de natură financiară, fiind că au gospodărie, animale, dar probabil sunt alt gen de probleme. După ce vom reuşi să consiliem copiii vom putea vedea mai bine lucrurile”, a precizat, pentru Sălăjeanul, Violeta Milaş, director al DGASPC Sălaj.

 

Ce poate face Protecţia Copilului în cazul celor trei fraţi

 

Procedura aplicată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj în cazul celor trei fraţi este explicată tot de către Violeta Milaş.

„Mai întâi noi trebuie să vedem cauzele, să consiliem copiii, să ştim cauzele. Trei copii să fugă de acasă, în frig, noaptea, este un lucru cert că acolo ceva se întâmplă.  Din informaţiile primite s-ar părea că părinţii erau în stare de ebrietate în momentul în care copiii au fugit, astea sunt primele informaţii, s-au certat şi copiii au fugit. Deci până nu vom vedea exact cauzele şi vom consilia copiii, urmează desigur procedura în instanţă, dar în acest moment copiii rămân în regim de urgenţă, se va evalua situaţia lor, şi şcolară, şi a familiei. Reprezentanţii Primăriei ne-au comunicat că nu au mai fost probleme de genul acesta. S-ar părea că au mai fugit de acasă, dar i-au găsit părinţii. Nu ştim exact până nu vom primi această informaţie oficial, să vedem dacă au mai fost situaţii să plece copiii de acasă şi să nu fie găsiţi două-trei zile”, a punctat Violeta Milaş.

Dacă se va dovedi că cei trei copii au fost abuzaţi în vreun fel, ca măsură extremă se poate ajunge până la preluarea în regim rezidenţial la DGASPC Sălaj şi chiar  decăderea din drepturile părinteşti.

 

„Nu ne putem pronunţa în acest moment, va trebui să luăm tot istoricul copiilor, să discutăm, asta înseamnă timp, pentru că şi copiii se deschid mai greu, spun mai greu lucrurile şi va trebui să analizăm foarte bine această situaţie”, a adăugat şefa DGASPC Sălaj.

 

Cei trei copii au fugit de acasă sâmbătă şi s-au oprit într-o livadă părăsită din zona satului Iaz, unde au petrecut noaptea. „Au stat totuşi o noapte în frig, înseamnă că au fost speriaţi, înseamnă că a fost o problemă în familie”, a concluzionat Violeta Milaş. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

26 Septembrie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei