

Tiberiu Marc: „Un spital regional ar lăsa fără medici spitalele mici”
Construirea unui spital regional la Cluj Napoca este un proiect care trebuie preluat de Guvern, nu poate fi gestionat de şase judeţe, consideră preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj. Tiberiu Marc crede că o astfel de investiţie va avea un impact social pozitiv dar poate, în acelaşi timp, să influenţeze negativ activitatea spitalelor judeţene. Subiectul spitalului regional a fost abordat în prima şedinţă de Consiliu judeţean din acest an, în 28 ianuarie, în contextul în care consilierii liberali au cerut ca problema să fie supusă discuţiei într-o viitoare şedinţă, iar în cazul în care Consiliului judeţean Sălaj i se va solicita de către administraţiile judeţelor vecine, să se implice şi să susţină un astfel de proiect.
“Spitalul regional are un buget estimat la peste 400 de milioane de euro. Cofinanţarea Uniunii Europene este de 150 milioane de euro. 250 de milioane de euro ar trebui să fie o contribuţie a Guvernului României. Dacă vorbim de un spital regional de urgenţă, atuci cred că justificarea construcţiei lui există. Dacă vorbim de un sptial care să adune cele 26 de pavilioane pe care le are Spitalul Judeţean Cluj într+o singură locaţie, atunci caracterul regional dispare şi nu cred că e nevoie de o implicare care, de fapt, e şi foarte dificilă. Şi vreau să vă spun care cred eu că sunt implicaţiile construcţiei unui asemenea spital. Dintr-o dată, un număr impresionant de medici, în principal chirurgi, anestezişti şi alte specialităţi care acum sunt deficictare ar deveni disaponibile în Cluj. Ce s-ar întâmpla cu spitalele judeţene? Dar, de principiu, eu cred că e nevoie de un spital regional de urgenţă pentru ca urgenţele majore depăşec capacitatea spitalelor judeţene. O expertiză, o aparatură la nivel înalt e benfică pentru toţi pacienţii, mai ales că legislaţia dă posibilitatea să se adreseze unităţii spitaliceşti pe care bolnavul o alege. Poate să se ducă unde doreşte, iar CAS e obligată să deconteze serviciile. Dar există în acelaşi timp un program naţional de reducere a numărului de paturi, o strategie naţională şi o strategie regională de sănătate care trebuie şi ele luate în calcul atunci când apare un furnizor de servicii medicale de mărimea unui spital regional, care înseamnă între 700 şi 900 de paturi , o unitate care,evident, din punct de vedere medical eu cred că este necesară, din punct de vedere al resurselor cred că va avea influenţă asupra functionării celorlalte spitale judeţene dacă acest proiect nu este preluat de Guvern. El nu poate fi, în opinia mea, un proiect a şase judeţe pentru că implică nu doar resurse în cofinanţarea construcţiei, ci şi în funcţionare, după aceea. Nu cred că întamplător ele au fost abordate de la început ca şi programe naţionale. Deci cred că este necesar, rămâne de văzut care este capacitatea fiecăruia în parte de a contribui. Eu, dacă mă întrebaţi, cred că depăşeste posibilitatea de implementare a unui judeţ un asemenea proiect”, consideră preşedinetele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc.
Consiliul Judeţean Cluj a cerut oficial Comisiei Europene și autorităților de la București preluarea proiectului spitalului regional de la Cluj Napoca, pe motiv că Guvernul amână prea mult demararea acestei investiţii.
Comentariile celorlalți