Vineri , 4 Octombrie 2019

Tezaur monetar inedit la Zalău

În perioada 23 – 26 septembrie, în Slovacia, a avut loc conferința internațională NUMISMATICA CENTROEUROPAEA IV, organizată de Muzeul Monedelor și Medaliilor din Kremnica, Muzeul Național Slovac, Societatea Numismatică Slovacă și Muzeul Monetăriei Kremnica. Congerința a avut ca temă "Războiul și pacea în istoria monedei”. În cadrul evenimentului, au susținut comunicări pe teme de numismatică antică, medievală si contemporană, 54 de specialiști din muzee și universități, dar și membri ai unor asociații numismatice din Austria, Cehia, Polonia, România, Slovacia, Ucraina și Ungaria.
 
Printre ei și Emanoil Pripon, cercetător științific specializat în numismatică și restaurare din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, care a prezentat o comunicare despre un tezaur monetar inedit, descoperit pe teritoriul orașului Zalău și care se află în patrimoniul muzeului.
Tezaurul are o poveste interesantă. În anul 1962, un copil a găsit în grădina casei din Zalău mai multe monede romane imperiale din argint și bronz, ce au ajuns, mai apoi, în posesia a altor opt copii din oraș, după ce le-au câștigat la jocul de rișcă. Din acest lot de monede, Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău a reușit la vremea respectivă să recupereze de la copii, 60 de piese.
Monedele au fost emise pe parcursul secolelor I-III d. Chr. de către Vespasian, Traian, Hadrian, Antoninus Pius, Marcus Aurelius, Septimius Severus, Severus Alexander, Gordianus III, Philippus I și Traianus Decius.
Comunicările prezentate vor vedea lumina tiparului în anul 2020, fiind publicate într-un volum dedicat Conferinței Internaționale din Slovacia.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

18 Februarie 2020
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Capricorn
18 Februarie 2020
Citeşte mai mult