Luni , 8 Aprilie 2019

Terapie complementară săptămânală, pentru copiii cu autism

Statul va aloca fonduri pentru a asigura fiecărei persoane diagnosticate  cu tulburare de spectru autist accesul săptămânal la 5 ore de terapie complementară actului medical, oferită de specialiști în psihoterapie și psihopedagogie specială.

Marți,  2 aprilie, cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, a fost  semnat un Protocol de Colaborare în acest sens între Ministerul Sănătății, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Finanțelor Publice și Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Peste 11. 000 de copii diagnosticați cu tulburări de spectru autist  vor beneficia de terapie gratuită. Mai mult de atât, Protocolul are ca obiectiv organizarea și desfășurarea unor programe de instruire a cadrelor didactice, consilierilor școlari, asistenților sociali din sistemul educațional pentru a facilita integrarea socială și școlară a copiilor cu autism.

Având în vedere că susținerea și integrarea în societate a persoanelor cu tulburări din spectrul autist nu necesită doar servicii medicale sau conexe actului medical, ci și servicii sociale și educaționale, astăzi ( marti, 2 aprilie, n.red.) a fost semnat de ministerele Sănătății, Finanțelor Publice, Educației Naționale și CNAS un protocol de colaborare privind implementarea măsurilor necesare creșterii accesului persoanelor diagnosticate cu tulburări de spectru autist la servicii integrate de sănătate, sociale și de educație. Obiectivele protocolului vizează crearea unui subprogram în cadrul Programului națională de sănătate mintală, organizarea și desfășurarea unui program de instruire a cadrelor didactice, consilierilor școlari și asistenților sociali. Va fi avută în vedere și instruirea familiilor copiilor diagnosticați cu tulburări în spectrul autist. Aceste obiectivele se vor derula începând cu semestrul II al anului 2019, pe o perioadă de 3 ani”, a anunţat Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

În România, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate decontează serviciile medicale de psihiatrie pediatrică precum și serviciile psihologice, de logopedie, kinetoterapie și fiziokinetoterapie, conexe actului medical, necesare pacienților cu tuburări din spectrul autist, dar și cele de consiliere a familiilor persoanelor respective.

În Sălaj, astfel de servicii sunt oferite în ambulatoriul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, în cabinetele medicilor psihiatri aflaţi în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, dar şi la Centrul Noro Zalău, acesta din urmă furnizând, de altfel, o gamă largă de servicii şi programe destinate persoanelor cu tulburări din spectrul autist.

La ora actuală, factorii declanșatori ai acestor tulburări nu sunt pe deplin cunoscuți, dar este general acceptat faptul că autismul apare din cauza unor anomalii în structura sau în funcționarea creierului. Nu există nici un tratament medicamentos specific pentru autism, chiar dacă în unele cazuri este necesară administrarea de calmante. Cu toate acestea, multe din persoanele afectate pot fi integrate în societate, cu ajutorul terapiilor psihiatrice și psihologice, a unor metode speciale de educație și mai ales cu ajutorul, răbdarea, dăruirea și afecțiunea celor din jur.

În întreaga lume, 1 din 160 copii are o tulburare din spectrul autist, iar prevalența acestor afecțiuni tinde să crească, potrivit estimării Organizației Mondiale a Sănătății.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

25 Aprilie 2020
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei