Adresa
oras, România
telefoane
office@salajeanul.ro
Miercuri , 10 Iulie , 2019

Tabără de cercetare etnografică la Bădăcin

de Andreea Vilcovschi
În perioada 9 -15 iulie, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj derulează o nouă tabără etnografică de teren, la Bădăcin. Tabăra de teren – una dintre puținele de acest fel din țară  - este urmarea unei colaborări cu Facultatea de Litere din Baia Mare, secția de Etnologie – Studii Culturale, prin intermediul profesoarelor Delia Suiogan și Natalia Lazăr.
Evenimentul se desfășoară în cadrul unui proiect anual mai larg - "Școala de vară a etnografilor de teren". Prelegeri teoretice și aplicații concrete în cercetarea etnografică, ce are printre obiective cunoașterea obiceiurilor și tradițiilor specifice satelor sălăjene; deprinderea cursanților cu metodele anchetelor etnografice de teren; aplicarea concretă a instrumentelor utilizate în cercetarea etnografică de teren; chestionarea memoriei culturale a subiecților; realizarea unor studii de caz cu subiect etnografic; culegerea materialului etnografic și folcloric din satele sălăjene și publicarea rezultatelor cercetării.
Tabăra din acest an continuă studiile anterioare de teren, cu radiografierea antropologică a aceleiași zone din anul precedent, care s-a dovedit a fi deosebit de productivă: satele din bazinul Șimleului, în special satul Bădăcin. Materialul de teren rezultat în urma taberei va sta la baza unui volum de studii etnografice și antropologice.
Parohia Greco-Catolică de la Bădăcin este partener în proiect, studenții fiind ghidați în comunitate de părintele paroh dr. Cristian Borz și Maria Borz.