Marţi , 10 Octombrie 2017

Szabo K. Istvan, din Jibou pe scena din Chicago

 În 2011 făcea furori în Chicago cu o piesă de teatru scrisă de Matei Vișniec. Atât  presa, cât şi publicul american au fost cuceriţi de regizorul Szabo K. Istvan, care a reuşit să aducă teatrul european la superlativ pe scena din Chicago. Acum, regizorul originar din Jibou este din nou la Chicago, pentru a pune în scenă o altă piesă semnată tot de Matei Vişniec.

 

Regizorul Szabo K. Istvan, originar din Jibou, este invitat pentru a doua oară în Statele Unite pentru a pune în scenă o piesă  în stagiunea de toamnă a Trap Door Theatre din Chicago. Piesa scrisă de Matei Vişniec, Occidental Express, va avea premiera în 12 octombrie şi se va juca la Chicago până în 18 noiembrie.  Din distribuţie fac parte: Dennis Bisto, Gary Damico, Michael Garvey, Emily Nichelson, Beata Pilch, Mike Steele şi Nicole Wiesner.

 

Matei Vişniec (născut în 29 ianuarie 1956, la Rădăuţi) este  poet şi dramaturg român, activ în acest moment în Franţa, cunoscut în special pentru scrierile sale în limba franceză. A studiat istoria şi filozofia la Universitatea din Bucureşti şi a fost membru fondator al Cenaclului de Luni, coordonat de profesorul Nicolae Manolescu.

În anul 1987 fuge din România şi cere azil politic în Franţa, unde obţine cetăţenia franceză în 1993. După 1989 devine autorul cel mai jucat în România, în Bucureşti şi în provincie, la radio şi la televiziune. 

Piesele lui Matei Vişniec sunt jucate în peste 30 de ţări şi a fost tradus în peste 25 de limbi.

 

Din Jibou la Chicago

 

Szabo K. Istvan s-a născut în Jibou şi a fost elev al Liceului Pedagogic „Gheorghe Şincai” din Zalău. Încă din liceu a ştiut că îşi doreşte o carieră în teatru, punând în scenă piesa „Iona” de Marin Sorescu pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Zalău. A urmat cursurile Facultății de Regie la Universitatea din Târgu Mureş, pe care a absolvit-o în anul 2000. A lucrat ca regizor în România, Gemania şi Ungaria. În 2011, Szabo K. Istvan a fost invitat la Chicago pentru a pune în scenă piesa „Cuvântul progres spus de mama sună teribil de fals” la Trap Door Theatre şi s-a bucurat de cronici extraordinare în presa americană. În ianuarie 2012, piesa montată de regizorul originar din Sălaj a fost desemnată de Chicago Tribune cea mai bună din 2011 la secţiunea „Best of the Fringe”. Cei de la Chicago Tribune au fost atât de entuziasmaţi de piesa regizată de Szabo încât au declarat-o un adevărat hit al anului. 
„Regizorul Istvan K. Szabo surprinde suprarealismul tragi-comic al piesei lui Matei Vişniec - Cuvântul progres spus de mama sună teribil de fals”, scria Chicago Tribune la acel moment. „Trap Door a adus în oraş teatrul european de avangardă, însă această piesă este cea mai bună pe care am văzut-o”, a fost şi aprecierea criticului Kerry Reid de la acelaşi ziar. 
Acum, Szabo K. Istvan a fost invitat din nou de Trap Door Theatre, pentru a pune în scenă o altă piesă scrisă de Matei Vişniec. 

Comentariile celorlalți

Viorel-Gheorghe pe 18.10.2017 la 11:08
Noi, jibouanii care îl conuastem, si sălăjenii, in general, suntem foarte mândri de succesele sale! Îl felicit si-i urez un viitor cel puțin la fel de remarcabil!

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

26 Septembrie 2018
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Peşti
26 Septembrie 2018
Citeşte mai mult