Miercuri , 16 Mai 2018

Suprafaţă agricolă record declarată la APIA: 134 de mii de hectare

 S-a încheiat campania de depunere a cererilor unice pentru sprijinul pe suprafaţă. Oficialii APIA Sălaj se arată mulţumiţi de rezultatele înregistrate, cu atât mai mult cu cât a crescut suprafaţa agricolă declarată de femieri. 

Concluziile au fost trase ieri de reprezentanţii APIA Sălaj şi de reprezentanţii Direcţiei Agricole Sălaj, după ce marți, la ora 24.00, s-a încheiat campania de preluare a cererilor din partea fermierilor. 
„Judeţul Sălaj este fruntaş la nivel de ţară privind această campanie. Ceea ce este cel mai îmbucurător lucru este faptul că, dacă în ultimii ani s-a înregistrat o scădere a suprafeţelor solicitate, acum, în 2018, a crescut considerabil. Am ajuns să avem 134 de mii de hectare, cu nouă mii de hectare mai mult decât în 2017, suprafaţă care este aproximativ egală cu cea solicitată în 2010. Deci, din 2010, practic, suprafaţa solicitată la sprijin în judeţul Sălaj a scăzut în fiecare an. Ceea ce este încă de adăugat este faptul că numărul fermierilor care au depus cereri la centrele APIA este într-o sensibilă scădere, dar faptul că a crescut suprafaţa compensează cu scăderea numărului de fermieri prin faptul că duce la concluzia că fermierii încep să dea pământul în arendă. Începem deja să punem în practică o politică agricolă eficientă, prin crearea acelor exploataţii mari şi chiar foarte mari. Avem în judeţul Sălaj şi exploataţii cu o mie de hectare”, a precizat în cadrul unei conferinţe de presă Vaida Bela, director adjunct al APIA Sălaj. 
Şi reprezentanţii Direcţiei Agricole se arată mulţumiţi de faptul că în acest an suprafeţele de teren au început să fie comasate. „Important nu este numărul de cereri, importantă este suprafaţa. În decursul unui an de zile, o parte dintre proprietari şi-au vândut terenurile, alţii au decedat. Însă a crescut numărul celor care au dorit să comaseze terenuri. Acest lucru demonstrează că în Sălaj încep fermierii să înţeleagă faptul că e nevoie de agricultură performantă, iar aceasta nu poate fi făcută pe parcele mici, de 50 de ari sau de un hectar. Ceea ce este bine este faptul că suprafaţa la nivel de judeţ a crescut faţă de anul 2017”, a precizat Valentin Duca, directorul Direcţiei Agricole Sălaj.
În total, la nivelul judeţului Sălaj au depus cereri unice de plată 22.803 fermieri, pentru o suprafaţă de 134 de mii de hectare. 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

17 Ianuarie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Capricorn
17 Ianuarie 2019
Citeşte mai mult