Vineri , 12 Mai 2017

Subvenţiile agricole, pe ultima sută de metri

Luni este ultima zi în care fermierii pot să depună cererea unică de plată. Pentru a veni în ajutorul fermierilor, APIA, DSVSA şi primăriile din judeţ au program de lucru sâmbătă şi duminică.

Termenul limită de depunere a cererii unice de plată este 15 mai. Conform evidenţei date publicităţii de directorul APIA Sălaj Călin Perneş, până vineri au fost preluate 21.205 cereri unice de plată pentru o suprafaţă de 112.060 de hectare. Totodată, directorul APIA Sălaj estima că în cursul zilei de vineri urmau să fie preluate 600 de alte cereri. În aceste condiţii, până luni numărul de cereri preluate va fi de aproximativ 22.800, adică similar cu cel de anul trecut.

În acest an, condiţiile de accesare a subvenţiilor sunt mult mai permisive. Astfel, composesoratele şi asociaţiile de proprietari, cu excepţia crescătorilor de animale pot depune, în lipsa unei sentinţe judecătoreşti, ca document doveditor al deţinerii terenurilor o adeverinţă emisă de primăria pe raza căreia se află terenurile, pentru asociaţiile de crescători de animale adaugă posibilitatea ca asociaţia să depună cererea în nume propriu, fără a fi nevoie de a transfera animalele membrilor către asociaţie pe perioada păşunatului. În plus, pentru cultivatorii de legume în sere şi solarii este suficientă parcela în suprafaţă de 0,1 hectare, însă exploataţia trebuie să fie minimum de un hectar.

În ceea ce priveşte distribuţia zonală, Călin Perneş a precizat că cele mai multe cereri au fost preluate în zona Şimleu. Tot în zona Şimleu se înregistrează cel mai mare volum de cereri care urmează să fie preluate, respectiv între 400 şi 500 de cereri. Următoarele regiuni în ceea ce priveşte numărul de cereri care urmează să fie preluate sunt Crasna şi Jibou.

Reamintim că pentru înlesnirea procedurii de depunere a cererilor unice de plată, primăriile din judeţ vor avea program de lucru şi în zilele de weekend. În acelaşi timp, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Sălaj a declarat că personalul instituţiei responsabil cu eliberarea documentelor de înregistrare a animalelor va avea program normal de lucru atât sâmbătă, cât şi duminică pentru ca toate solicitările să fie soluţionate la timp. În aceste condiţii pe perioada weekend-ului, fermierii sunt aşteptaţi să depună cererile unice de plată.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

20 Martie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop

Fecioara
20 Martie 2019
Citeşte mai mult