Joi , 4 Octombrie 2018

Subvenţie lunară de 2.250 de lei pentru angajatorii care încadrează şomeri

 Ministerul Muncii dă o mână de ajutor angajatorilor. Printr-un proiect cu finanţare europeană, cei care încadrează în muncă şomeri cu vârste de peste 25 de ani primesc din partea statului o subvenţie lunară de 2.250 de lei. Până la această dată, cuantumul subvenţiei era de 900 de lei lunar, acum aceasta ajungând să depăşească suma pe care un angajator o are de plătit unui angajat care porimeşte salariul minim, de 1.950 lei.

Începând cu data de 25 septembrie 2018, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Sălaj a început să încheie convenții cu angajatorii din Sălaj pentru subvenționarea locurilor de muncă. Potrivit directorului AJOFM Sălaj, Ioan Mureşan, cuantumul subvenţiilor a crescut considerabil. Dacă până acum un angajator primea pentru fiecare persoană nou angajată, lunar, suma de 900 de lei, acum subvenţia primită ajunge la 2.250 de lei.

„Angajatorii primesc aceste subvenţii pentru şomerii cu vârsta peste 25 de ani. Aici se încadrează: absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ, având vârsta peste 25 de ani, care la data absolvirii studiilor nu aveau raporturi de muncă sau de serviciu; absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ, cu dizabilități, având vârsta peste 25 de ani, care la data absolvirii studiilor nu aveau raporturi de muncă sau de serviciu; şomeri în vârstă de peste 45 de ani, înregistraţi în evidenţa agenţiei; şomeri părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, înregistraţi în evidenţa agenţiei; şomeri persoane cu handicap, înregistraţi în evidenţa agenţiei; şomeri de lungă durată, înregistraţi în evidenţa agenţiei; şomeri înregistraţi în evidenţa agenţiei care în termen de 5 ani de la data angajării îndeplinesc condiţiile pentru a solicita pensie anticipată parţială; şomeri înregistraţi în evidenţa agenţiei care în termen de 5 ani de la data angajării îndeplinesc condiţiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă şi nu îndeplinesc condiţiile pentru a solicita pensie anticipată parţială”, se arată într-o postare de pe site-ul AJOFM Sălaj.

Deoarece plata acestor subvenții se va face din fonduri europene, în cadrul acestui proiect, pe lângă condițiile impuse de art. 80 și art. 85 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă și de HG 174/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002, beneficiarii mai trebuie să îndeplinească următoarele condiții: persoanele încadrate în muncă trebuie să provină din rândul persoanelor înregistrate în evidența AJOFM ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă (șomeri indemnizați sau neindemnizați); la data încadrării în muncă persoanele trebuie să aibă vârsta implinită de 25 de ani; persoanele încadrate în muncă să nu mai fi beneficiat de primă de activare, primă de mobilitate sau subvenție pentru încadrarea în muncă, începând cu data de 01.01.2014.

Angajatorii care încetează raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanelor încadrate, anterior termenului prevăzut de Legea 76/2002, sunt obligaţi să restituie, în totalitate, agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă sumele încasate pentru fiecare persoană pentru care a încetat raportul de muncă sau de serviciu anterior termenului menţionat, plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, dacă încetarea acestora a avut loc din motive neimputabile angajatorilor.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.
Salajeanul TV

Meteo

16 Iunie 2019
Zalău
0.0° C

Detalii Meteo

Curs valutar

10 Iulie 2017
EUR EUR
4.5684 lei
USD USD
4.0107 lei
CHF CHF
4.1540 lei

Horoscop